Nyheter Sverige

Poliser skickades till fel stad

Kritik riktas mot den nya organisationen för polisen i region Nord, som består av länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Arkivbild.
Kritik riktas mot den nya organisationen för polisen i region Nord, som består av länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Arkivbild.

Poliser som skickats till fel adress – i fel stad och fel län. Polisens nya organisation för region Nord, som täcker norra halvan av Sverige, får intern kritik efter flera geografiska missar.

Den nya regionledningscentralen i Umeå har sedan en tid hand om alla larm i region Nord, en av de sju regionerna som polisens verksamhet numera är indelad i. Men enligt Länstidningen i Östersund, som talat med flera jämtländska poliser, har centralen på grund av geografisk okunskap ofta skickat patruller fel.

Vid ett tillfälle skickades poliser från Krokom till Örnsköldsvik – ungefär 30 mil bort. Vid ett annat tillfälle skickades en patrull ut på ett pågående inbrott på Frösön, Östersund. När patrullen kom till platsen visade det sig att inbrottet skett i Sundsvall.

Polisledningen anser dock inte att problemen är så stora som de beskrivits som.

– Vi blundar inte för att det inte fungerade fullt ut från starten, men det hade vi också beredskap för. Jag är nöjd med utvecklingen vi har haft, säger Benny Rinnström, chef för regionledningscentralen, till Länstidningen.

– Det har blivit fel några gånger, men vi rättar till det. Vi säger till operatörerna att vi måste fråga om adresserna och vara extra tydliga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset