Nyheter Sverige

Poliser som begår brott sparkas inte

Två poliser och två civilanställda avskedades förra året efter att ha dömts för brott. Arkivbild.
Två poliser och två civilanställda avskedades förra året efter att ha dömts för brott. Arkivbild.

De flesta polisanställda som begår brott får behålla jobbet. Förra året avskedades endast två poliser och två civilanställda sedan de brutit mot lagen.

En polis avlossade omotiverat sitt tjänstevapen mot en bil. En annan lämnade en person utomhus utan att kontrollera dennes hälsotillstånd, vilket ledde till att personen avled. I ett tredje fall hotade en polis att köra över en man.

I samtliga fall bedömde polisens personalansvarsnämnd, PAN, att det trots fällande dom inte finns tillräckliga skäl att avskeda dem.

– Det krävs ganska mycket för att avskeda någon. Det vanligaste brottet som poliser döms för är olika typer av tjänstefel. Och ett enstaka tjänstefel räcker inte för ett avsked, säger Lotta Gustavsson, vice ordförande i PAN.

Grep kvinna full

Det finns flera andra exempel då polisanställda har fått behålla sina tjänster trots fällande dom: en polis gjorde sig skyldig till grovt rattfylleri, en annan grep en kvinna på sin fritid – men i berusat tillstånd.

De senaste sex åren har mellan en och åtta poliser årligen sparkats sedan de begått brott eller misskött sig. Förra året hanterade PAN 92 ärenden. Många fall lades ned, men runt en tredjedel ledde till en disciplinpåföljd – av dessa fick flera även en varning och löneavdrag.

– Antalet inkomna ärenden till nämnden är något färre jämfört med föregående år. Förra året var det totalt 115, säger Lotta Gustavson.

Fyra sparkades

Totalt avskedades två poliser och två civilanställda i fjol. I det ena fallet sparkades en polis efter att ha dömts för misshandel och ofredande. I ett annat fall avskedades en polis efter att ha dömts för stöld, snatteri och dataintrång.

De två civilanställda fick lämna jobbet efter att ha dömts för misshandel respektive grov fridskränkning och ringa misshandel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset