Nyheter Sverige

Polisjakt efter dömd för trippelmord

Blommor och ljus på platsen i Uddevalla där tre unga personer hittades skjutna till döds. Arkivbild.
Blommor och ljus på platsen i Uddevalla där tre unga personer hittades skjutna till döds. Arkivbild.

Två bröder döms av hovrätten till livstids fängelse för morden på tre unga personer i Uddevalla. Men den yngre brodern släpptes av tingsrätten och försvann när hovrättens rättegång tog slut. Nu är han internationellt efterlyst.

En morgon i mars hittades två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna skjutna till döds vid en gata i Uddevalla, inte långt från sjukhuset. Dagen efter greps de två bröder som nu dömts för morden.

Bröderna hade varit vänner med de skjutna männen och nekar till morden. Men hovrätten för västra Sverige tror inte på brödernas berättelser, och påpekar att de vägrat svara på vissa frågor. De anses ha utfört morden tillsammans och i samförstånd. Två vapen användes vid dödsskjutningarna.

Enligt åklagaren var motivet för morden att bröderna trodde att männen som sköts hade rånat deras pappa.

Sjuk sista dagen

Den äldre brodern dömdes även i Uddevalla tingsrätt. Men den yngre, en 22-årig man, friades och släpptes av tingsrätten. Han var närvarande under förhandlingarna i hovrätten – men inte sista dagen. Då lämnade 22-åringen ett meddelande om han var sjuk.

– Det var måhända inte så många i rättssalen som trodde på det, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Dagen därpå beslöt hovrätten att 22-åringen skulle häktas i väntan på domen. Men han har inte kunnat gripas under de drygt två veckor som gått.

– Jag vet inte hur jag ska kontakta honom, säger 22-åringens advokat Claes Östlund.

Vet var han finns

Polisen tror sig veta ungefär var den efterlyste finns.

– Vi kan nog få tag på honom, säger Sten Rune Timmersjö på polisens grupp för grova brott som utrett morden.

Men det innebär inte automatiskt att han kan sättas i ett svenskt häkte. Enligt Göteborgs-Posten antas 22-åringen befinna sig i föräldrarnas tidigare hemland, och måste i så fall utlämnas därifrån.

Hovrättens dom kommer sannolikt att stå fast. Om den överklagas är det inte troligt att Högsta domstolen tar upp målet, eftersom det främst handlar om värdering av bevis.

– Min klient känner att han kommit till vägs ände i ärendet, säger advokat Hans Gaestadius, som försvarar den ett år äldre brodern.

Micke Larsson /TT
Den yngre brodern, som friats i tingsrätten, kom inte till sista rättegångsdagen i hovrätten. Nu är han internationellt efterlyst.