Nyheter

Polismördare stödde extremistgrupp

En polis ber vid platsen där hans tre kollegor dödades i Baton Rouge i Louisiana.
En polis ber vid platsen där hans tre kollegor dödades i Baton Rouge i Louisiana.

Det är fortfarande inte fastställt vad som fick en krigsveteran att skjuta ihjäl tre poliser i Baton Rouge i Louisiana.Men mannen hade kritiserat polisens behandling av svarta och sympatiserade med en extrem rörelse som är starkt fientlig till myndigheterna.

Baton Rouge har skakats av drabbningar mellan polis och demonstranter efter att en ung svart man skjutits ihjäl av polisen där för knappt två veckor sedan. Efter söndagens polismord i staden manar president Barack Obama till enighet efter de motsättningar som återigen bubblat upp i USA med anledning av polisens dödande av svarta män och de attacker som följt, bland annat i Dallas där fem poliser dödades den 7 juli.

Utredare arbetar med att försöka slå fast vad som fick 29-årige Gavin Long från Kansas city i Missouri att skjuta ihjäl poliserna Montrell Jackson, Brad Garafola och Matthew Gerald i ett bakhåll vid en motorväg i Baton Rouge. Ytterligare tre poliser skadades varav en ännu svävar mellan liv och död.

Tjänstgjorde i Irak

J B Slaton, talesperson för polisen i Louisiana, säger att motivbilden ännu inte är klarlagd.

– Men vi tror att han hade dessa poliser som måltavla.

I filmer och konton i sociala medier, som kopplas till Long, säger han att han fått nog av hur polisen behandlar svarta och att han deltagit i protesterna i Dallas. Long, som själv var svart, tjänstgjorde i marinkåren mellan 2005 och 2010 där han avancerade till sergeant. Mellan juni 2008 och januari 2009 var han placerad i Irak.

Med i grupp

I en video på nätet säger Long att om någonting skulle hända honom så vill han att alla ska veta att han inte har någon koppling till en särskild grupp eller rörelse.

– Jag är bara allierad med rättvisan, varken mer eller mindre. Jag har tänkt mina egna tankar, och fattat mina egna beslut, säger Long i videoinspelningen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men enligt Reuters visar dokument att Long sympatiserat med en afroamerikansk grupp, som är en utbrytare från extremiströrelsen Sovereign Citizen Movement. Den, i sin tur, är extremt fientlig till den federala regeringen och andra myndigheter och uppsatt på FBI:s lista över inrikes terrorgrupper.

Gerald Herbert/AP/TT
Platsen för dådet, sedd från luften.