Nyheter Sverige Sverige-topp

Polissamarbete så in i Norden

Genom en ny lag kan samarbetet mellan svensk polis och polisen i de nordiska grannländerna från och med nästa år komma att fördjupas. Arkivbild.
Genom en ny lag kan samarbetet mellan svensk polis och polisen i de nordiska grannländerna från och med nästa år komma att fördjupas. Arkivbild.

En lagändring öppnar för gränslöst polissamarbete i Norden. I Norrbotten har polisen under två år utbildats tillsammans med finländsk polispersonal inför det utökade samarbetet.

– Vi ser mycket positivt på beskedet. Vi kommer att vara väldigt bra förberedda när det blir verklighet, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten, till TT.

Genom lagändringen ska polisen i grannländerna ha rätt till myndighetsutövning i Sverige under svenskt befäl. Svensk polis ska också kunna arbeta på andra sidan gränsen.

"Ganska lika"

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som planerar att lägga fram ett lagförslag i år, anser att det är viktigt för framför allt glesbygden.

– Om det händer en händelse i exempelvis Haparanda och den närmaste polispatrullen är finsk och den kan gripa in, eller om det är en händelse på den finska sidan gränsen och en svensk patrull är närmast skulle den kunna gripa in. Det kan också handla om att man patrullerar tillsammans med en polis från vardera sidan, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Omkring 200 poliser från norra Sverige och Finland har ingått i utbildningssatsningen som kallas "Joint Patrol".

– I normala fall brukar man tvingas vänta på lagstiftningen innan man kan sätta igång förberedelserna. Så har vi inte gjort här. Inledningsvis fanns det en del tveksamheter i frågor kring exempelvis arbetssätt, taktik och lagstiftning. Men nu har vi insett att vi är ganska lika, säger Håkan Karlsson.

Nästa år

Polisområdeschefen ser i stort sett bara fördelar med lagändringen.

– Det är väldigt bra för oss i Tornedalen. Händer det exempelvis något i Pajala är det närmare att få hjälp av finsk polis än våra egna patruller. Det enda som kan upplevas som problem är språket. Men vi kommer nog att lösa det också.

Lagändringen kan träda i kraft nästa år. Danmark och Finland har redan gjort liknande ändringar. Norge väntas göra det nu i vår.