Nyheter Ekonomi

Politiker mördad på öppen gata

Parlamentsledamoten Jo Cox avled efter att ha blivit svårt skadad vid ett överfall i anslutning till ett väljarmöte i Birstall i norra England. Arkivbild.
Parlamentsledamoten Jo Cox avled efter att ha blivit svårt skadad vid ett överfall i anslutning till ett väljarmöte i Birstall i norra England. Arkivbild.

Den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, som representerar Labour, mördades på väg till ett möte i sitt valdistrikt inför folkomröstningen.En misstänkt man är gripen och premiärminister David Cameron beskriver attacken som en tragedi.

– Hon var en hängiven och omsorgsfull parlamentsledamot, sade Cameron efter att ha fått dödsbudet.

Attacken skedde strax före ett väljarmöte i byn Birstall nära Leeds på torsdagseftermiddagen. Ett vittne sade till Sky News att 41-åriga Jo Cox ingrep i ett bråk mellan två män. Den ena av dem drog upp ett vapen ur en väska och avlossade två skott.

Ett annat vittne, kaféägaren Clarke Rothwell, sade att Cox sköts med tre skott.

Det finns också uppgifter om att den misstänkte mördaren var beväpnad med en kniv.

52-åring gripen

Cox fördes med flygambulans till sjukhus där hon opererades akut, men hennes liv gick inte att rädda.

Beväpnad polis grep en 52-årig man som misstänkt för dådet. Polischefen i West Yorkshire De Collins säger att motivet till attacken på Cox utreds.

– Vi söker inte efter någon annan i anslutning till den här händelsen, säger hon.

Enligt medierapporter har vittnen hört angriparen ropa "Britain first" (Storbritannien främst), en slogan som används av dem som är för brexit.

Den misstänkte mannen bor i Birstall. Han beskrivs av sina grannar som "tystlåten men mycket hjälpsam". Han har levt ensam i ett mindre hus under flera år och ska aldrig ha haft ett heltidsarbete, skriver The Telegraph.

Vid attacken skadades även en 77-årig man. Enligt polisen är hans skador inte livshotande.

Inställda valmöten

Attacken på Cox fick en hektisk kampanjdag att avstanna. Efter dödsbudet meddelade Cameron att "det är rätt att vi ställer in kampanjandet i EU-omröstningen". Dessförinnan hade han ställt in ett planerat möte på Gibraltar.

Kampanjorganisationen för brittiskt EU-medlemskap ställde in samtliga framträdanden under torsdagen och fredagen.

Kampanjen för ett brittiskt utträde avstod också från kampanjmöten.

Jos önskningar

Labourledaren Jeremy Corbyn skriver i ett uttalande på Twitter att hela partiet och hela landet är i chock över mordet.

"Under de kommande dagarna ska frågorna om hur och varför hon dödades få svar. Men nu är våra tankar med Jos make Brendan och deras två små barn".

Maken Brendan Cox säger i ett uttalande att Jo trodde på en bättre värld och kämpade för det varenda dag i sitt liv.

"Hon hade velat att framför allt två saker skulle ske nu, den ena att våra gulliga barn översköljs av kärlek och den andra att vi alla går samman för att kämpa mot hatet som dödade henne."

.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset