Nyheter Världen

Politikerattack ändrar valrörelsen

Mordet på en brittiska labourpolitiker kommer att få följder för kampanjen inför folkomröstningen om EU, tror statsvetare.
Mordet på en brittiska labourpolitiker kommer att få följder för kampanjen inför folkomröstningen om EU, tror statsvetare.

Det är fortfarande oklart vad som ligger bakom den dödliga attacken mot labourpolitikern Jo Cox. Oavsett mannens motiv kommer dådet att påverka den fortsatta debatten inför folkomröstningen, tror statsvetare.

Visar det sig att mannen som sköt Cox drevs av nationalistiska motiv kommer den politiska diskussionen nu att handla om det hetsiga tonläget i kampanjen, tror Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik.

– Är det så kommer diskussionen ofelbart att handla om hur själva kampanjen inför omröstningen har drivits, vad en hetsig kampanj kan få "den galna ytterligheten" att hitta på, säger han.

Från ett politiskt håll finns det ett värde av att polarisera en debatt för att göra de olika alternativen tydliga, något som är väl känt. I det här fallet kan det ha slagit över, enligt honom.

– Den kampanj som drivits har varit väldigt brutal och extremt förenklad. De som vill lämna EU har inga egentliga ekonomiska argument eller auktoriteter att peka på som stöder deras sak. Det blir i stället väldigt drivet av känslor och av nationalism av typen "vi ska inte svämmas över av utlänningar" och andra väldigt emotionellt laddade argument.

Om det å andra sidan visar sig att mannen inte agerade utifrån nationalistiska åsikter, kommer den fortsatta diskussionen snarare handla om hot och våld mot politiker.

– Det är en ständigt pågående diskussion även i Storbritannien, säger han.

Om det däremot påverkar själva omröstningen är omöjligt att säga, säger han.

– Inte ens i Anna Lindh-fallet var man säkra på efteråt om det påverkade EMU-omröstningen. Och då handlade det om en än mer central politiker än Cox.