Nyheter Toppnyheter

Politikern Jo Cox hedras i London

Framför parlamentet i London har en minnesplats för den mördade politikern Jo Cox vuxit fram. Här trängs blommor med hjärtformade ballonger och meddelanden.
Framför parlamentet i London har en minnesplats för den mördade politikern Jo Cox vuxit fram. Här trängs blommor med hjärtformade ballonger och meddelanden.

Vi måste stå enade mot hatet. Det var budskapet från såväl premiärminister David Cameron som sörjande britter när den mördade Labourpolitikern Jo Cox hedrades i parlamentet i London.

– Jag är så ledsen, det här är bara så fruktansvärt, säger en äldre kvinna som just lagt ner en bukett röda rosor vid den spontana minnesplats som växt fram utanför parlamentsbyggnaden Westminster.

Kvinnan, som inte vill uppge sitt namn, slår ut med händerna mot blomsterhavet och säger att hon är glad att så många människor slutit upp för att visa sin avsky mot mordet, som skedde i torsdags. Dådet har chockat båda sidor som kampanjar för och emot ett fortsatt EU-medlemskap, inför folkomröstningen på torsdag.

Hätsk debatt

På marken trängs rosor och liljor med hjärtformade heliumballonger och lappar med hyllningar till Cox, de senare uppblötta av det stilla duggregn som envist fortsätter att falla över den brittiska huvudstaden.

– Debatten kring folkomröstningen har varit hätsk. Argumenten har varit riktigt fula, men nu, efter mordet, är det som om alla har nyktrat till. Det är lite mindre galenskap och mer reson, säger kvinnan till TT:s utsända och torkar tårarna som rinner längs kinderna.

Känslosamt var det även inne i parlamentet där ledamöterna under måndagen deltog i en ceremoni för att hedra sin döde kollega.

Minnesgudstjänst

Cameron beskrev under ceremonin Cox som en "kollega och vän utöver det vanliga" och han sade att det var "hatet som dödade henne". Bland åhörarna fanns Cox man och deras två barn, fem och tre år gamla. Efteråt följde en minnesgudstjänst i kyrkan St Margaret's.

Labourledaren James Corbyn sade att politiker har ett ansvar för att inte "piska upp hat och så splittring".

– Den fruktansvärda handling som tog henne ifrån oss var en attack på demokratin som chockat och bedrövat hela vårt land, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Sofia Eriksson/TT
"Vi måste stå enade mot hatet som dödade Jo Cox." Det är budskapet från både premiärminister David Cameron såväl som från de privatpersoner som lämnat hälsningar utanför parlamentet i London.
Sofia Eriksson/TT
Vid parlamentet i London finns en vägg där förbipasserande kan lämna en hälsning till den mördade Labourpolitikern Jo Cox.
TT/AP
En röd och vit ros fanns på Jo Cox tomma plats i parlamentet, som hedrade henne på måndagen. Mordet på den 41-åriga Labourpolitikern har chockat Storbritannien.
TT/AP
Labourledaren Jeremy Corbyn hedrade i ett tal sin partikamrat Jo Cox, som mördades förra veckan. Liksom andra parlamentsledamöter bar han en vit ros under ceremonin där såväl underhusets som ledamöter samlades.
Yui Mok /AP/TT
Labourledamoten Jo Cox mördades i förra veckan. Arkivbild.