Nyheter Världen

Politikerna oense om brexit-segern

Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron är stolt över att han lämnade över brexit-frågan till folket. Samtidigt hörs jubel EU-fientliga partier på kontinenten – medan andra manar till ett förändrat EU.

– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och deras vilja måste respekteras, säger Cameron under ett kort tal utanför bostaden på 10 Downing street.

– Jag anser inte att det skulle vara rätt om jag vore den kapten som styr vårt land till nästa destination.

Ukip-ledaren Nigel Farage, en av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna, höll ett segervisst tal tidigare på morgonen.

– Vi kommer att ha gjort det utan att behöva slåss, utan att en enda kula har avfyrats, sade han.

Det som inte dödar dig...

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, beklagar resultatet, men säger att unionen är förberedd.

– Det går inte att dölja det faktum att vi ville ha ett annat resultat, säger han.

– Det som inte dödar dig gör dig starkare.

EU-minister Ann Linde (S) tycker att det är viktigt för EU-förespråkarna att inte ge upp.

– Nu måste vi verkligen fortsätta att samarbeta och visa för människor varför EU är viktigt, säger Linde till P1 Morgon i Sveriges Radio.

"Mardrömsbesked"

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger att resultatet är tråkigt och väldigt stort.

– Det har inte hänt något liknande i EU överhuvudtaget och det är svårt att överblicka vad det får för konsekvenser, säger Anna Kinberg Batra.

– Det är en tråkig dag för britterna och för Europa och det påverkar även oss.

Centerledaren Annie Lööf kallar däremot resultatet ett mardrömsbesked.

– EU kommer att bli svagare, Storbritannien kommer att bli svagare och Sverige förlorar en viktig allierad i EU, inte minst i handelsfrågor, jobb och ekonomi och miljö- och klimatfrågor, säger Lööf till TT.

Jubel från EU-kritiker

Från allehanda EU-fientliga partier runt om på kontinenten jublas det i stället.

"Hurra för britterna! Nu är det vår tur. Dags för en nederländsk folkomröstning!" skriver Geert Wilders, ledare för det antiislamska och EU-fientliga nederländska Frihetspartiet (PVV).

"Seger för friheten! Precis som jag har krävt i flera år måste nu samma folkomröstning hållas i Frankrike och andra EU-länder", tycker i sin tur Marine Le Pen, ledare för högerextrema franska Nationella fronten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson glädjer sig.

– Det här är oerhört positivt för Storbritannien, men framförallt för framtiden för det europeiska samarbetet. Nu har eliten i Bryssel fått en rejäl näsknäpp och det är precis vad som behövs, säger SD-ledaren.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill "omförhandla det svenska EU-medlemskapet och ordentligt minska EU:s makt".

– Nu har vi ett nytt EU, säger Sjöstedt.

"Inte längre populärt"

Andra manar i sin tur till ett förändrat EU.

– Det här är dåliga nyheter för Europa och för Polen. Vi vill alla behålla EU – men frågan är i vilken skepnad, säger Polens utrikesminister Witold Waszczykowski till tv-kanalen TV Republika.

– Vi kommer att försöka utnyttja den här situationen till att göra Europas politiker varse om varför det hände. Och det hände för att det här konceptet, som en gång skapades, inte längre är populärt i Europa, säger Waszczykowski enligt Reuters.

– Bryssel måste höra folkets röst. Det är den viktigaste läxan av det här beslutet, säger i sin tur Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ungersk radio.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen från liberala regeringspartiet Venstre utesluter en ny dansk folkomröstning om EU, enligt Ritzau.

– Det brittiska folkomröstningsresultatet förändrar inte att Danmark hör hemma i EU. EU är Danmarks bästa möjlighet för att påverka den värld som vi på gott och ont är en del av, säger Lars Løkke Rasmussen.

USA:s president Barack Obama har informerats om resultatet och han kommer att tala med Storbritanniens premiärminister David Cameron under dagen, säger Vita huset enligt Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset