Nyheter Världen

Politisk extremism ökar i Tyskland

Poliser ingrep mot maskerade demonstranter i samband med att högerextrema demonstrerade i Köln. Arkivbild.
Poliser ingrep mot maskerade demonstranter i samband med att högerextrema demonstrerade i Köln. Arkivbild.

Högerextremister, vänsterextrema och islamistiska extremister. Alla slags grupper på de politiska ytterkanterna har ökat sin aktivitet kraftigt, enligt det tyska författningsskyddet BFV:s årliga rapport.

– Extremistgrupper oavsett inriktning vinner terräng i Tyskland, säger inrikesminister Thomas de Maizière.

Enligt BFV har det skett en kraftig uppgång av rasistiska hatbrott, och våld från högerextrema ökade i fjol till 1 408 rapporterade fall från 990 ett år tidigare. Antalet mordbränder mot asylcenter ökade femfaldigt.

I rapporten sägs att sociala forum på nätet spelar en stor roll för radikalisering och spridning av hatpropaganda. Språket i agitationen på nätet bidrar till att avhumanisera minoriteter och leder även till brott utanför nätet.

Våldsbrott av vänsterextrema ökade från 995 rapporterade fall 2014 till 1 608 året efter. Många skedde under upploppen i mars i samband med demonstrationerna mot Europeiska centralbanken i Frankfurt.

Enligt rapporten finns kring 10 000 islamister i Tyskland, och BFV befarar att några jihadister och krigsbrottslingar har tagit sig in i Tyskland under fjolårets stora flyktingvåg då över en miljon migranter och asylsökande kom till landet. Självradikaliserade islamister och jihadister som återvänt från Syrien och Irak pekas också ut som hot.