Nyheter Världen

Politisk kris i Brasilien fördjupas

Polis kämpar med demonstranter som kräver president Dilma Rousseffs avgång.
Polis kämpar med demonstranter som kräver president Dilma Rousseffs avgång.

Brasiliens president Dilma Rousseff hotas återigen att ställas in för riksrätt, samtidigt som de rättsliga turerna kring den korruptionsanklagade expresident Lula da Silva fortsätter.Nu manar hennes parti till stöddemonstrationer i mer än 30 städer – och presidenten hävdar att olagliga metoder använts mot henne.

– Det här är en kris utan motstycke. Situationen förändras timme för timme, dag efter dag. Läget är verkligen spänt, på ett sätt som vi inte har sett i Brasiliens moderna demokrati, säger Antônio César Bochenek, ordförande för organisationen för landets federala domare (Ajufe) till The Wall Street Journal.

Polis sköt distraktionsgranater och använde sig av tårgas för att skingra tusentals demonstranter som visade sitt missnöje utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia på torsdagskvällen. I megastaden São Paulos gick tusentals människor på Avenida Paulista i protest mot Dilma Rousseff och hennes parti Arbetarpartiet (PT), rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Penningtvätt

Protesterna kommer efter en dag av storpolitisk dramatik. Expresidenten Lula da Silva svors in som presidentens kanslichef, trots omfattande protester. Oppositionen anser att den hastiga utnämningen är ett sätt att skydda Lula da Silva från att bli åtalad för penningtvätt i samband med den korruptionsutredning som pågår kring det statliga oljebolaget Petrobras.

En domare i huvudstaden Brasilia försökte blockera utnämningen av Lula da Silva, men hans beslut upphävdes senare, medan en federal domstol gick på motsatt linje. Ytterligare en domstol kom på fredagskvällen svensk tid fram till att Lula da Silva kan tillträda som kanslichef – men då låg ännu tolv överklaganden av tillsättningen för avgörande i olika domstolar.

Hotas av riksrätt

Samtidigt försöker oppositionen på nytt ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt och i kongressens underhus har en kommission inrättats för att utreda frågan.

– Om de börjar begå övergrepp mot presidentens rättigheter, vad ska de då inte göra med medborgarnas rättigheter? Det är så kupper inleds, säger Dilma Rousseff enligt AFP.

Hon hävdar också att hennes telefon avlyssnats olagligt, och säger att hon ska svara med "alla lämpliga åtgärder".

Rousseffs anhängare manar till demonstrationer i mer än 30 städer under fredagen för att visa sitt stöd för henne.

Joedson Alves/AP/TT
Polis vaktar utanför presidentpalatset medan demonstrranter kräver president Dilma Rousseffs avgång.
Joedson Alves/AP/TT
Rousseffs kritiker anser att utnämningen av expresidenten Lula da Silva bara syftar till att rädda honom från att åtalas för penningträtt.
Joedson Alves/AP/TT
Motståndare till regeringen försöker slita sönder en flagga från Dilma Rousseffs Arbetarparti (PT) utanför presidentpalatset.