Nyheter Världen

Politisk strid kring flyktingläger

Flyktinglägret "djungeln" utanför Calais monteras ner och det nyöppnade lägret i närheten har dragit igång en politisk strid. Arkivbild.
Flyktinglägret "djungeln" utanför Calais monteras ner och det nyöppnade lägret i närheten har dragit igång en politisk strid. Arkivbild.

Frankrikes första flyktingläger av internationell standard har öppnat utanför Calais, men staten varnar för att det kan bli problem med säkerheten, något som kan sätta stopp för verksamheten.

Det nya lägret, som har 200 uppvärmda trästugor samt riktiga toaletter och duschar, har byggts av Läkare utan gränser (MSF) med stöd från staden, trots protester från landets regering.

Borgmästaren i kommunen Grande-Synthe, Damien Careme, har ignorerat råd från polis och brandförsvar och godkänt säkerhetsupplägget för lägret. Careme tror inte att regeringen protesterar av omsorg för människors säkerhet.

– Regeringens politik är inte att återuppbygga ett läger vid Grande-Synthe, de vill få det att försvinna, sade han i februari.

Regeringens lokala representant, Jean-François Cordet har nu beordrat borgmästaren att omedelbart ta tillbaka godkännandet och att "utan dröjsmål vidta åtgärder för att säkerställa de boendes säkerhet, speciellt nattetid", för att begränsa risk för brand.

Det nya lägret ligger ungefär fyra mil från det provisoriska läger som kallas "djungeln", och som regeringen nu gradvis monterar ner.