Nyheter Toppnyheter

Polsk minister bemöter kritiken

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski anser att EU har gett sig in i en meningslös konflikt med Warszawa. Arkivbild.
Polens utrikesminister Witold Waszczykowski anser att EU har gett sig in i en meningslös konflikt med Warszawa. Arkivbild.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski går till motattack mot dem som anklagar Polens nya regering för att skaffa sig alltför stor makt över medierna och författningsdomstolen. "Den polska demokratin är inte hotad", skriver han.

Polens nya nationalkonservativa regering har fått hård kritik för nya omtvistade lagar. Bland annat har EU-kommissionen inlett en formell granskning för att se om agerandet kring författningsdomstolen begränsar demokratin

EU har gett sig in i en "totalt meningslös konflikt med Warszawa" i stället för att ta itu med de akuta problem unionen står inför, skriver Waszczykowski på DN Debatt.

"Polen är ingen olydig skolpojke som behöver en reprimand av sin magister".

Utrikesministern försvarar översynen av författningsdomstolen med att regeringen vill rätta till fel orsakade av den förra regeringen, och tillägger att påtryckningarna från Bryssel försvårar möjligheten att nå en politisk överenskommelse i Polen.

Polen har också fått massiv kritik för de nya lagar som ökar kontrollen över de statliga medierna. I framtiden ska finansministern både utse och även kunna sparka chefer på de statliga radio- och tv-företagen.

"Regeringens försök att reparera Polens public service-medier har också blivit en onödig stridsfråga", skriver ministern.