Sport

Portugal har tystat tvivlarna

Portugal är framme i EM-final och har tystat tvivlarna.
Portugal är framme i EM-final och har tystat tvivlarna.

Bästa sättet att tysta kritiker?Med framgång.Det var precis vad Portugal gjorde när de säkrade en plats i EM-finalen på Stade de France.– Nu har vi nått vårt mål, säger förbundskapten Fernando Santos.

För Fernando Santos handlar fotboll bara om att få rätt resultat. Hur han än vrider och vänder på saker och ting inför matcherna så slutar tankarna, taktiken och alla andra små, avgörande detaljer i samma fundering: Vad behöver vi göra för att få resultat?

I Frankrike har svaret varit en försiktigare fotboll än vad hans företrädare har prioriterat.

Då spelet inte alltid har varit lika frejdigt och vackert som tidigare år tog det inte lång tid innan kritiken nådde förbundskapten Santos & Co.

Varje gång slog han tillbaka.

Och han fortsatte att göra det efter Portugal säkrat deras första EM-final sedan 2004 med 2–0 i semifinalen mot Wales på Parc OL i Lyon.

– Vi spelare en okej fotboll men kanske inte den snyggaste, säger han.

– Men vi har gjort det vi ska göra. Det spelar ingen roll om det är fint eller fult, rätt eller fel. I bland spelar man bra och förlorar, i bland spelare man sämre och vinner.

Alla är lika viktiga

För 61-åringen spelar det dock ingen roll vad andra tycker.

Under mästerskapet har målsättningen hela tiden varit att vara ett av finallagen, och tillsammans med spelarna har han varit beredd att göra vad som helst för att få höra nationalsången på Stade de France.

– Det var viktigt för mig att vi nådde vårt mål. I samband med en match mot Frankrike på Stade de France bestämde vi för oss att vi skulle vara tillbaka dit om två år igen och spela final. Det lyckades vi med, och det är mycket tack vare bra sammanhållning och hårt arbete, säger han.

– Det är inte bra de här 23 spelare som har gjort det. Det är alla som har varit med i landslaget sedan den matchen. Alla som har varit med på resan har varit viktiga.

– Nu handlar det inte om att spela final, nu handlar det om att vinna finalen.

Portugal kan vinna

Chris Coleman, Wales förbundskapten:

– Portugal har kritiserats för deras sätt att spela men för att vara i final måste man ha något. Det har Portugal. De har kvalitetsspelare, det vet vi om, men de har även bra system och taktik, säger han.

– Jag tror de kan vinna finalen, oavsett om de möter Tyskland eller Frankrike.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset