Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Portugal mot final efter två snabba

Cristiano Ronaldo satte bollen i nät bakom Wales målvakt Wayne Hennessey.
Cristiano Ronaldo satte bollen i nät bakom Wales målvakt Wayne Hennessey.

Det krävdes förlängning i åttondelsfinalen och straffar i kvartsfinalen.

Kanske räcker det med 90 minuter i semifinalen.

En viss Cristiano Ronaldo nickade in 1–0 till Portugal fem minuter in i den andra halvleken. Några minuter senare styrde Nani in 2–0.

1–1 mot Island, 0–0 mot Österrike, 3–3 mot Ungern i gruppspelet – och därefter 0–0 mot Kroatien (1–0 efter förlängning) och 1–1 mot Polen (seger efter straffar).

Portugal har kryssat sig fram i EM.

Den första halvleken mot skrällaget Wales – som besegrade stjärnspäckade Belgien med 3–1 i kvartsfinalen – blev mållös. Det var femte gången på sex matcher som det var likaläge för Portugal i paus i årets EM.

Men i den andra halvleken dröjde det inte länge innan målnollan spräcktes.

Inlägget slogs av Raphaël Guerreiro och Cristiano Ronaldo gick till väders så där spänstigt som nästan bara han kan göra. Bollträffen med pannan gjorde inte heller någon besviken, och Wales målvakt Wayne Hennessey var chanslös. Det var Ronaldos nionde EM-mål genom tiderna och därmed tangerar han Michel Platini, som tidernas mesta EM-målskytt.

Det var i den 50:e minuten.

Bara tre minuter senare ökade Portugal på till 2–0. Cristiano Ronaldo tog ett skott som blev missriktat – men som ändå nådde fram till Nani, som med en styrning petade in 2–0.

På förhand hade mötet, av förklarliga skäl, målats upp som en tvekamp mellan de båda Real Madrid-stjärnorna Cristiano Ronaldo och Gareth Bale.

Efter 45 minuter ledde Bale på poäng. Han har haft två avslut – ett hårt utanför efter en hörnvariant i 19:e minuten och ett skott rakt på Portugals målvakt Rui Patrício efter en karaktäristisk solorusch i 23:e – och dessutom ett inspel som så när nådde fram till en framrusande Andy King.

Men några minuter in i den andra halvlek gick Cristiano Ronaldo på knock.

Det är femte gången som Portugal har nått semifinal i EM. Bara en gång tidigare, 2004, har det blivit final. Nu är Cristiano Ronaldo och hans lagkamrater på väg mot en ny final.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset