Sport

Powerplay bakom Modos seger

Emil Pettersson, höger, gjorde Modos första mål i 4–1-segern mot Djurgården. Arkivbild.
Emil Pettersson, höger, gjorde Modos första mål i 4–1-segern mot Djurgården. Arkivbild.

Modo tog en mycket viktig trepoängare hemma mot Djurgården.4–1 betydde att avståndet till Rögle och Malmö ovanför kvalstrecket krympte till fem poäng.

Hårt prövade Modo kom till start med en seger på fem matcher och såg fast förankrat ut under kvalstrecket.

Men samtidigt som Andreas Johanssons lag besegrade Djurgården förlorade både Malmö och Rögle, elvan och tolvan i SHL-tabellen, och därmed är avståndet till de båda Skånelagen nere i fem poäng.

Inte oöverstigligt.

– Viktiga poäng ikväll. Det börjar lukta lite, sade Andreas Johansson, log snett och sniffade i luften i pressrummet efter matchen.

Rögle nästa

Och redan på torsdag möter Modo just Rögle, på bortaplan. En sexpoängsmatch om någon.

– Hur viktig den matchen är? Den här matchen var lika viktig. Men jag förstår hajpen, sade Andreas Johansson.

Till matchen mot Rögle får Johansson in nyförvärvet, finske centern Ilaru Filppula, och långtidsskadade lagkaptenen Byron Ritchie är också på ingång.

Så efter en turbulent tid, där Maxim Lapierre fått sparken och Peter Öberg åkte på en otäck hjärnskakning mot HV71 i lördags, ser det plötsligt lite ljusare ut för Modo.

– Nu ser vi ut som ett lag. Ett riktigt lag spelar efter en "game plan", och har man de rätta spelarna gör laget det, svarade Andreas Johansson på frågan hur turbulensen påverkat hans lag.

Passningen till Lapierre gick inte att ta miste på.

Mål i powerplay

Segern mot Djurgården tog Modo genom att ta till vara på chanserna, spela ett mycket uppoffrande och säkert försvarsspel och ha en bra målvakt i Jonatan Bjurö.

Djugårdarna åkte i skytteltrafik till utvisningsbänken i slutet av första perioden och början på den andra.

1–0 kom i spel fem mot tre och 2–0 sekunden innan Djurgården blev fulltaligt efter att ännu en gång ha haft två man på botbänken.

– Bra att få träna powerplay där vi haft det svårt. Vi gjorde två mål, men har mer att jobba på, sade Andreas Johansson.

Sedan fick Modo oerhört psykologiska 3–1 halvminuten innan andra pausvilan, sedan Djurgården dominerat stort efter Modos 2–0-mål och haft bud på mer än 2–1.

– Utvisningarna och Modos två mål där släckte matchen lite. Vi försökte i tredje men Modo stängde matchen bra, vi kom inte till så många chanser, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.