Nyheter Världen

Prästens mördare i IS-video

President François Hollande hälsar på religiösa ledare i Élyséepalatset i Paris.
President François Hollande hälsar på religiösa ledare i Élyséepalatset i Paris.

Angriparna som skar halsen av en präst i Normandie hade gjort en video, där de svor trohet till Islamiska staten (IS).En av dem hade hotat att attackera kyrkor. En bekant beskriver 19-åringen som "en tidsinställd bomb".

19-årige Adel Kermiche och hans medbrottsling stormade kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray och tog prästen Jacques Hamel, tre nunnor och två kyrkobesökare som gisslan innan de skar halsen av Hamel.

19-åringen bodde i sitt föräldrahem, två kilometer från kyrkan. Han satt i husarrest med elektronisk fotboja.

IS "nyhetsbyrå" Amaq lade på onsdagen ute en video med två män, som uppges vara kyrkmördarna. Båda 19-åringarna ska enligt tidningen Le Parisien tidigare ha försökt ta sig till Syrien.

Redan i mars 2015 slog en familjemedlem larm sedan Kermiche försvunnit. Kort efteråt greps han i Tyskland och återbördades till Frankrike där han bland annat anklagades för terrorförberedelser. Han frigavs mot borgen och förbjöds att lämna Seine-Maritime (departementet i norra Frankrike där tisdagens terrordåd ägde rum).

Spårades till Turkiet

Sex veckor senare, i maj 2015, lämnade Kermiche ändå hemmet och spårades till Turkiet där han placerades i fängsligt förvar. Han skickades än en gång hem till Frankrike där han väntade på en rättegång för terroristkopplingar.

– Vi vet att han ville åka till Syrien, säger en granne till familjen som tillägger att han "aldrig såg honom gå till moskén" som Kermiches familj brukade besöka.

– Han talade aldrig med oss, säger grannen.

– Sista gången jag såg honom var i fredags. Då spelade han fotboll i trädgården.

En nunna som lyckades fly från gisslantagarna och slog larm till polisen, berättar hur angriparna tvingade Hamel att knäböja vid altaret i sin vita prästskrud.

– Alla i kyrkan skrek "Stopp, ni vet inte vad ni gör!". Men de slutade inte. De tvingade ner honom på knä. Han försökte kämpa emot, han försökte, säger syster Danielle till radiostationen RMC.

– De spelade in det. De utförde något som liknande en predikan på arabiska, tillägger hon.

Vågad flykt

Syster Danielle genomförde en vågad flykt från kyrkan. Tre andra i gisslan var fysiskt oskadda medan en kyrkobesökare blev svårt knivskuren i halsen.

En av Kermiches bekanta berättar för Le Parisien att 19-åringen var hyperaktiv som barn och stängdes av från skolan vid tolv års ålder. Han beskriver Kermiche som "en tidsinställd bomb".

– Han pratade bara om Syrien och om sin dröm att döda Bashar (al-Assads) soldater.

Tidningen Le Monde rapporterar att Kermiche brottats med psykiska problem under en stor del av sitt liv, och att han vid flera tillfällen var intagen för vård.

En annan tonåring i Saint-Étienne-du-Rouvray är inte förvånad över dådet:

– Han pratade om det hela tiden. Han talade om islam och att han skulle göra sådana saker. För två månader sedan sade han till mig att han skulle göra det i en kyrka. Jag trodde honom inte; han brukade säga en massa saker.

Både Kermiche och den andre angriparen sköts till döds av polisen utanför kyrkan sedan förhandlingar misslyckats och de båda rusat ut med ett vapen samtidigt som de ropade "Gud är störst".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset