Nyheter Världen Sverige

Praktik i väntan på asylbeslut

Arkivbild. 
Arkivbild. 

Runt 13 000 asylsökande hoppas Migrationsverket ska få praktik under tiden de väntar på asylbesked. Vård-, hotell- och teknikbranschen har så här långt visat störst intresse.

I februari lovade statsminister Stefan Löfven tusen praktikplatser åt asylsökande inom de statliga myndigheterna och uppmanade samtidigt privata företag att dra sitt strå till stacken.

Nu har vårdföretagen Attendo, Ambea eller tidigare Carema, och hotellkedjan Nordic Choice Hotels, kommit överens med Migrationsverket om att erbjuda runt 3 000 praktikplatser inom de närmsta två åren. Platserna ska annonseras via företaget Linkedins nya sajt för praktikplatser.

Ingenjörsvetenskapsakademien tror sig skapa uppåt 4 000 praktikplatser genom sina nätverk, även om projektet fortfarande söker delfinansiering från statligt håll.

Samtidigt med praktiken ska den asylsökande läsa svenska.

– Vår ambition är att de ska få komma in någonstans och känna sig delaktiga. Många av de som kommer nu är utbildade samtidigt som det är brist på utbildade inom många yrken, som lärare och sjuksköterskor. Kan de få ett arbete som de har utbildning för blir det möjligt för andra att ta enklare jobb, säger Angeles Bermudez Svankvist, nationell verksamhetsutvecklare på Migrationsverket, till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset