Utbildning Nyheter Sverige

Praktiska riskerar mångmiljonvite

Viteshotet mot gymnasiekedjan Praktiska Sverige har ökat till 8,6 miljoner kronor. Arkivbild.
Viteshotet mot gymnasiekedjan Praktiska Sverige har ökat till 8,6 miljoner kronor. Arkivbild.

Gymnasieföretaget Praktiska Sverige har fått ytterligare ett viteshot, och riskerar nu att få betala närmare nio miljoner kronor om bristerna som Skolinspektionen sett inte rättas till.

Skolinspektionens senaste viteshot riktas mot Praktiska på central nivå. Företaget har till exempel ingen egen modersmålsundervisning utan köper den av kommunala skolor, vilket inte är tillåtet. Företaget har inte heller säkrat att alla skolor har tillgång till samlad elevhälsa, skolbibliotek och studie- och yrkesvägledning. Skolinspektionen konstaterar också att flera av skolorna har haft täta rektorsbyten.

Hittills högsta

Om bristerna inte rättas till före april riskerar företaget vite på tre miljoner kronor. Tillsammans med tidigare viteshot, som är kopplade till brister på tio av skolorna, riskerar kedjan att få betala totalt 8,6 miljoner kronor. Det är det hittills högsta viteshotet mot någon huvudman.

Enligt Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetsansvarig vid Praktiska, påverkas inte företaget så mycket av föreläggandena:

– Vi har i grunden en bra verksamhet och mycket av det Skolinspektionen påpekat är åtgärdat. Annat är mer juridiska spetsfundigheter. Till exempel erbjuder vi modersmålsundervisning på ett sätt som så gott som alla gör, för att få tillräckligt stora undervisningsgrupper.

Schemakrock

Men enligt Skolinspektionen är det inte avtalen med kommunala skolor som är huvudproblemet.

– Det vi är mest kritiska till är att Praktiska inte vet hur många elever som är berättigade till modersmålsundervisning, vilket innebär att alla berörda inte fått erbjudandet. Vi har också sett att undervisningen lagts så att det krockar med annat på schemat, säger enhetschef Maria Kärrman.

Praktiska har cirka 4 800 elever på olika yrkes- och introduktionsprogram.