Nöje

Premiär för Lagerlöfs spökhistoria

I Västanå teaters uppsättning av "Löwensköldska ringen" får publiken stifta bekantskap med ett av Selma Lagerlöfs senare verk. Pressbild.
I Västanå teaters uppsättning av "Löwensköldska ringen" får publiken stifta bekantskap med ett av Selma Lagerlöfs senare verk. Pressbild.

En gotisk spökhistoria med verklighetsbakgrund. Det utlovas av Västanå teater i Värmland i sommarens uppsättning av Selma Lagerlöfs "Löwensköldska ringen".

Författaren Selma Lagerlöf hyste stor fascination för spökhistorier och andliga världar – och hon grävde gärna där hon stod. Det visar inte minst berättelser som "Gösta Berlings saga" och "Kejsaren av Portugallien", som Lagerlöf skrev omkring förra sekelskiftet.

Det är några av de romaner som tidigare har dramatiserats av Västanå teater i Värmland. I sommar är det dags för ännu en Lagerlöfsk historia: "Löwensköldska ringen, i regi av Leif Stinnerbom.

– Det här skriver Selma i slutet av sitt författarskap då hon verkligen utvecklat sitt mästerskap. Hon lyckas skapa otroliga intriger, fantastiska psykologiska porträtt, säger Leif Stinnerbom.

Den lätt bisarra historien om den återuppståndne generalen som krigat med Karl den tolfte tolkas genom musikaliska nummer.

– Det är en gotisk spökberättelse, men också en antikrigshistoria. Selma bar ju på ett starkt, pacifistiskt budskap, säger Leif Stinnerbom.

Västanå teater är kända för sina musikaliska uppsättningar, där lokal folkkultur möter influenser från andra delar av världen. I år har de tagit hjälp av en operamästare från Peking för att få till gestaltningen av krig och vålnader på scenen.

Västanå teater
Till sin hjälp har Västanå teater anlitat en kinesisk rörelseinstruktör för att få till en trovärdig bild av krig och vålnader på scenen. Pressbild.