Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Premiärminister överlevde omröstning

Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk klarade sig kvar på sin post i en misstroendeomröstning på tisdagen.
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk klarade sig kvar på sin post i en misstroendeomröstning på tisdagen.

Ukrainas president Petro Porosjenko ville ha en helt ny regering och bad premiärminister Arsenij Jatsenjuk att avgå.Men den ifrågasatte Jatsenjuk överlevde misstroendeomröstningen i parlamentet.

Förslaget om att avsätta Jatsenjuk samlade 194 röster av de 226 röster som hade behövts för att fälla honom. Anledningen till misstroendeomröstningen var att president Porosjenko sagt att premiärministern har förlorat allmänhetens tillit till hans förmåga att bekämpa korruption och klara Ukraina ur den ekonomiska krisen.

Inför omröstningen vädjade den 41-årige premiärministern till ledamöterna.

– Vi räddade det här landet och jag vill att ni respekterar det, sade han enligt AFP.

Han sade att Ukraina nu är ett land med "fylld statskassa, beväpnad armé, avskrivna skulder och utbetalda löner och pensioner".

Men den politiska oron i ett sargat Ukraina är inte över. Bedömare varnar för ett utdraget politiskt kaos, som kan leda till nyval och akut kreditkris i det krigsdrabbade landet.

"Terapi räcker inte"

Porosjenko sade inför omröstningen att han ville se en helt ny regering baserad på samma koalition som nu sitter vid makten.

– Terapi räcker inte längre för att återvinna förtroendet – det behövs en operation, sade Porosjenko enligt AFP.

Presidentens hårda attityd tyder på att kompromisslösningar inte är aktuella.

– Den västliga inställningen och marknadens har varit att undvika nyval till varje pris, men i Ukraina är känslan att den här regeringen inte håller, säger Anders Åslund, Rysslands- och Östeuropaanalytiker vid tankesmedjan Atlantic Council i Washington DC.

Undviker nyval

Resultatet av misstroendeomröstningen innebär att man undviker ett nyval för ögonblicket. Ett nyval skulle få förödande konsekvenser, anser Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det kan betyda att Ukraina går mot ekonomiskt och politiskt kaos, och att det blir nyval som stjäl en massa tid och kraft och att nästa IMF-utbetalning inte kommer och att landet står inför en akut kreditkris, säger han.

IMF hotade förra veckan att strypa nästa utbetalning av ett nödlån på totalt nästan 150 miljarder kronor på grund av bristen på framsteg, och för att för lite gjorts i kampen mot den utbredda korruptionen.

"Mer korrupt i dag"

I början av februari avgick ekonomiministern Aivaras Abromavicius i protest mot att korruptionen gjort det omöjligt att genomföra de reformer han anser nödvändiga.

I måndags avgick även den biträdande riksåklagaren Vitalij Kasko med motiveringen att hans chef Viktor Sjokin hindrat honom i arbetet med att bekämpa korruption. På tisdagen uppmanade presidenten Sjokin att avgå, vilket han enligt ukrainska medier accepterat.

– Sedan Euromajdan har en del skett för att bekämpa korruptionen, men ännu har ingen på hög nivå fällts och dömts för korruption. Enligt opinionsundersökningar anser ukrainarna att landet är mer korrupt i dag än under Janukovytjs tid, vilket måste ses som ett kollosalt misslyckande, säger Jakob Hedenskog syftande på den landsflyktige förre presidenten Viktor Janukovytj.

I nya opinionsmätningar anser 70 procent av de tillfrågade att Jatsenjuk bör avgå och bara en procent stödjer hans parlamentsgruppering Folkfronten.

Volodymyr Tarasov/AP/TT
En ledamot från president Petro Porosjenkos parti försöker lyfta bort premiärminister Arsenij Jatsenjuk under ett tal i december, vilket ledde till att tumult utbröt i parlamentet. Arkivbild.