Nyheter Världen

Premiärminister besökte al-Ramadi

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har besökt den återerövrade staden al-Ramadi väster om Bagdad. Arkivbild.
Iraks premiärminister Haider al-Abadi har besökt den återerövrade staden al-Ramadi väster om Bagdad. Arkivbild.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi har besökt den återerövrade staden al-Ramadi väster om Bagdad.Områden kring staden besätts nu av milismän som ska förhindra att extremistgruppen Islamiska staten (IS) återtar den.

En helikopter med al-Abadi ombord landade i den illa krigsärrade staden på tisdagen, ett dygn efter att återerövrandet från IS officiellt utropats.

Premiärministern har lovprisat elitstyrkan ur armén som återtog staden, och moralen i regeringsstyrkorna kanske kan höjas. Iraks militär – som tappade staden till IS i maj delvis på grund av bristande stridsmoral och intern korruption – har nu visat att den kan nå militära segrar. En upprymd al-Abadi har efter återerövringen också lovat att hans styrkor helt ska besegra IS nästa år.

IS har tidigare ofta återtagit förlorade områden. Hundratals beväpnade milismän från sunnimuslimska klaner, motståndare till IS, grupperades på tisdagen ut i och omkring al-Ramadi för att förhindra IS att komma tillbaka.

Premiärministern segersötma kan också vara ännu större efter den kritik han fick inför slutoffensiven mot al-Ramadi. Den gick ut på att han borde ha förlitat sig på de starka, Iranstöttade shiamuslimska miliserna men al-Abadi lutade sig i stället mot den USA-ledda koalitionens flygbombningar.