Sport Skidor

Premiärtur runt slottet för Nilsson

Stina Nilsson på sin första träningsrunda inför Slottssprinten.
Stina Nilsson på sin första träningsrunda inför Slottssprinten.

Stina Nilsson har varit i final i de 14 senaste världscupsprinterna.Den sviten vill hon gärna förlänga när hon kör Stockholmssprinten för första gången.

Det finns en orsak till att Stina Nilsson leder sprintvärldscupen i längdskidor. Hennes förmåga att ta sig till final gång efter gång har tagit 22-åringen från Malung till toppen.

– Det är något jag är stolt över, säger Nilsson angående sin fina finalsvit.

– Det tyder ju på att jag har tagit väldigt många steg till att bli en uthållig sprinter. Jag tror det beror mycket på att jag tog ett ganska bra kliv förrförra året i distansloppen, höjde kapaciteten och på så sätt kunde jag orka fler heat.

Förra våren gjorde "Silver-Stina" succé i Falun-VM med sina tre silver. De första segrarna i världscupen har kommit den här säsongen.

Nio blev åtta

Men hon har aldrig tävlat i sprinten runt Stockholms slott förut.

– För tre år sedan när det var här senast åkte jag inte världscupen. Det ska bli jättekul. Jag har inte sett banan än, men jag tycker det ska bli väldigt spännande.

Åtta av gångerna under finalsviten har Stina Nilsson fått kliva upp på pallen. Det kunde ha varit nio – men i Drammen förra veckan petades hon ner från tredje till sjätte plats av tävlingsjuryn för att ha kört för snävt mot finländskan Krista Pärmäkoski.

Det kostade även 20 världscuppoäng. Vilket kan få stor betydelse. Med sina 414 poäng är hon bara 18 respektive 34 poäng före de jagande norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla.

– Jag har bara sett tv-bilderna och tyckte kanske att de inte visar jättemycket, men jag tror att juryn hade en annan film som jag inte har fått se. Men det var ett beslut som jag inte kunde påverka, så man får försöka lägga det bakom sig.

Gillar stadssprint

I Stockholm väntar sannolikt en ny svensk-norsk duell. Och premiär för Nilsson runt Stockholms slott.

– Den enda stadssprint jag har åkt är den i Drammen. Jag tycker det är kul, det är extra mycket folk och man får mycket publikstöd. Det enda jag vet om banan är att det är en uppförsbacke på slutet, säger hon innan hon ger sig ut på att testa banan i duggregnet.

Det kan bli besvärliga förhållanden i torsdagens tävling också.

– Jag har ett par skidor som går bra när det är blött, så det ska nog gå bra, säger hon.

– Men det vore kul om en liten solstråle skulle komma fram.

Och en seger skulle vara bra att ha med sig inför de fyra sista sprintarna i världscupen.

– Det är ingenting som jag går runt och tänker på. Jag tror att det skulle hämma mig i enskilda lopp. Jag vill inte tänka på en helhet, jag fokuserar på det enskilda loppet.