Nyheter Världen

President Aquino: Försvara er frihet

Filippinernas president Benigno Aquino varnar för sin efterträdare i ett tal på landets självständighetsdag.
Filippinernas president Benigno Aquino varnar för sin efterträdare i ett tal på landets självständighetsdag.

Med bara drygt två veckor kvar tills Rodrigo Duterte svärs in som Filippinernas president så uppmanar avgående Benigno Aquino medborgarna att försvara demokratin och friheten – annars kan den gå förlorad.

– Kom ihåg att för bara en generation sedan förtryckte den filippinska regeringen sina landsmäns frihet. En landsman berövade oss våra friheter. Om vi inte är vaksamma så kan det hända igen, sade Aquino under firandet för landets självständighet från kolonialmakten Spanien.

Det är inte första gången Aquino varnar för sin blivande efterträdare, som bland annat sagt att han ska låta massmörda misstänkta kriminella. Under valrörelsen sade Aquino att Filippinerna under Duterte kan förvandlas till en diktatur och jämförde honom med Adolf Hitler.

– Jag hoppas att vi lär oss av historien. Vi måste komma ihåg hur Hitler kom till makten, sade Aquino på ett valmöte i Manila i maj.

Bullit Marquez/AP/TT
Dennis Mendoza har tillverkat egna dockor av den blivande presidenten Rodrigo Duterte, som med sitt grova språk och sina kontroversiella uttalanden chockerat omvärlden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset