Nyheter Världen

Presidenten bad påven om förlåtelse

Trots våldsamheter och varningar valde påven Franciskus att inte ställa in resan till Centralafrikanska republiken – hans första besök i en krigszon. President Catherine Samba-Panza bad honom om förlåtelse för de grymheter som begåtts i landet.

– Å den styrande elitens vägnar i det här landet, men också för alla dem som på något sätt medverkat till denna nedstigning i helvetet... ber jag från botten av mitt hjärta om förlåtelse, sade presidenten enligt AFP.

Tiotusentals jublande människor välkomnade påven på vägen från flygplatsen in mot huvudstaden Bangui, under ett ovanligt tungt säkerhetspådrag.

Frankrike avrådde påven från att genomföra besöket, efter att ett hundratal personer dödats i nya våldsamheter under hösten. Men besöket har välkomnats av förespråkare för både den kristna majoriteten och den muslimska minoriteten.

Inför de kommande valen uppmanade påven invånarna "att inte ge efter för rädslan för andra".

– Det är min innerliga önskan att de nationella samråd som ska hållas de närmaste veckorna ska göra det möjligt att inleda ett nytt och lugnare kapitel i landets historia, sade han enligt AFP.

Andrew Medichini/AP/TT
Jerome Delay/AP/TT
Jerome Delay/AP/TT