Nyheter Toppnyheter

Presidenthustrun Nancy Reagan är död

Nancy Reagan, hustru till den förre amerikanska presidenten Ronald Reagan, är död.

Den tidigare skådespelerskan Nancy Reagan, född i New York 1921, lämnade sällan sin makes sida när han valde att göra karriär inom skådespelarfacket och sedan som politiker.

I det tysta var hon med att forma republikanen Reagans politiska tankegods när han valdes till guvernör i Kalifornien och sedan till president när han tog över efter demokraten Jimmy Carter.

Nancy och Ronald möttes i samband med den mörka McCarthy-eran då skådespelare svartlistades om de misstänktes hysa kommunistiska sympatier. Nancy, född Davis, hade hamnat på svarta listan och bad Reagan om hjälp. Hennes karriär gick dock redan på halvfart, trots roller mot bland andra Yul Brynner och Glenn Ford.

Men mötet ledde till att de två gifte sig 1952 och den politiska karriären följde.

Kallades snobbig

I januari 1981 flyttade paret in i Vita huset. Nancy Reagan hade redan gjort sig känd för att ha klagat på det kaliforniska guvernörsresidenset. I Vita huset valde hon att dekorera om hemmet i en amerikansk klassicistisk stil. Hon fick genast frän kritik för en snobbig och dyr stil i en tid när USA led ekonomiskt.

Nancy Reagan aktiverade sig också i politiken och lanserade en omfattande kampanj mot droger – Just say no – som bland annat ledde till en förändrad narkotikalag. Men kampanjen ansågs vara alltför förenklad av kritiker.

Nancy Reagan hamnade i den verkliga hetluften när hon blev makens personliga beskyddare, en roll hon tog på sig efter mordförsöket på Ronald Reagan våren 1981. Hennes roll kom att skapa djupa sprickor i regeringen och ledde till att Vita husetchefen Donald Regan avgick 1987 i samband med Iran-Contras-affären, ett politiskt haveri med vapensmuggling och pengatransaktioner som ingredienser.

Hjälp av astrolog

I sitt arbete vände sig Nancy Reagan till en astrolog, Joan Quigley, som en av sina närmaste medarbetare för att få konkreta råd.

Efter presidentperioden diagnosticerades Ronald Reagan med Alzheimers sjukdom, och Nancy Reagan fortsatte att vara vid hans sida till hans död 2004 i Kalifornien. Under sjukdomsperioden valde paret ett tillbakadraget liv på bland annat "Reagan ranch" i Santa Barbara.

USA:s första dam dog av hjärtproblem enligt familjens stiftelse. Nancy Reagan blev 94 år.

Craig Fuji/AP/TT
Nancy Reagan, som var gift med den förre amerikanske presidenten Ronald Reagan, har avlidit i Los Angeles. Här med presidenten och dottern Maureen (till höger). Arkivbild.
Kevin Wolf/AP/TT
USA:s tidigare första dam, president Ronald Reagans fru Nancy Reagan, har avlidit 94 år gammal. Arkivbild.