Nyheter Världen

Presidentvalet i Österrike görs om

Norbert Hofer och Alexander Van der Bellen. Arkivbild.
Norbert Hofer och Alexander Van der Bellen. Arkivbild.

Österrikes författningsdomstol ogiltigförklarar presidentvalet där miljöpartisten Alexander Van der Bellen med knapp majoritet vann över högerpopulistiske Norbert Hofer. Nu måste valet göras om.

I presidentvalet den 22 maj fick den 72-årige Alexander Van der Bellen bara 31 000 fler röster än Norbert Hofer, 45, som hade vunnit den första valomgången i april. Resultatet ifrågasattes av högerpopulistiska Frihetspartiet.

Författningsdomstolen har undersökt anklagelser om att tiotusentals poströster räknats tidigare än vad valreglerna tillåter och att vissa röster räknats av personer som inte haft tillstånd. Domstolens beslut innebär att den andra och avgörande valomgången kommer att göras om.

– När den gröna kandidaten vann tidigare, var det med en stor suck av lättnad från många österrikare. Det är omöjligt att förutsäga hur ett nytt val skulle sluta, säger statsvetaren Göran von Sydow till TT.

Ökade spänningar i Europa

Beskedet om nyval kommer i en tid där de politiska spänningarna i Europa är större än på länge, inte minst sedan brexit.

– Jag är rädd för att brexit har lett till att stärka högerpopulismen i Europa, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet och Österrikekännare.

Norbert Hofer har tidigare sagt att han överväger att utlysa en folkomröstning om Österrikes medlemskap i EU. Mats Karlsson vill inte gå händelserna i förväg.

– Först måste vi ha själva valet. Dessutom får man gå in och se på vilken makt den österrikiska presidenten faktiskt har. Men att högerpopulister får vind i seglen är en oerhört farlig utveckling, säger han.

Van der Bellen optimist

Beslutet att ogiltigförklara presidentvalet innebär att Alexander Van der Bellen inte kommer att sväras in den 8 juli så som planerat, men han är optimistisk när det gäller chanserna i ett nyval.

– Jag är helt övertygad om att mitt team och jag återigen ska lyckas med det vi gjorde förra gången – vinna ett brett stöd från alla samhällssektorer, från olika partier, religioner och kulturer.

– Kunde vi göra det en gång, så kan vi göra det igen.

Den sittande presidenten Heinz Fischers mandat går ut senare den här månaden. Enligt Österrikes konstitution kan ledarskapet tillfälligt tas över av en grupp av tre politiker från olika partier, varav en är Norbert Hofer.

Nyvalet väntas sannolikt att hållas i slutet av september eller senast i början av oktober.