Nyheter Världen

Press på parter inför eldupphör

Damaskusbor utanför en affär målad i den syriska flaggans färger, på tisdagen. Omkring 200 människor dog i ett flertal bombdåd under helgen i staden.
Damaskusbor utanför en affär målad i den syriska flaggans färger, på tisdagen. Omkring 200 människor dog i ett flertal bombdåd under helgen i staden.

FN:s säkerhetsråd hoppas kunna enas om en resolution till stöd för den planerade vapenvilan i Syrien, för att pressa de stridande parterna att lyckas med det hittills omöjliga.Datum för nya fredssamtal meddelas på fredag.

FN-diplomater filar på resolutionstexten som rådets 15 medlemmar ska försöka anta på fredagen, dagen innan den syriska regimen och oppositionsgrupper ska upphöra med "fientligheter" som det heter i stormakternas överenskommelse.

Samtidigt hoppas FN-sändebudet Staffan de Mistura kunna återsamla parterna till nya fredssamtal. Datumet för dessa kommer att meddelas på fredagen, enligt de Mistura.

Extrema jihadistgrupper som Islamiska staten (IS) och al-Qaidaanknutna Nusrafronten omfattas inte av eldupphöret. Regimen och Ryssland har gjort klart att man kommer att fortsätta attackera dem och andra "terrorgrupper". Bland annat har Daraya i närheten av huvudstaden Damaskus pekats ut som mål eftersom rebellstyrkorna där inkluderar jihadister.

Den viktigaste paraplyorganisationen för oppositionen, HNC, är kritisk till att överenskommelsen inte specificerar vilka områden eldupphöret ska gälla och befarar att regimen även ska attackera moderata grupper. De har sagt att de kommer att följa eldupphöret under två veckor för att avgöra hur dedikerade motparten är.

Läs också