Nyheter Sverige

Pressad Romson försvarade skärpning

MP:s språkrör Åsa Romson försvarar regeringens beslut att skärpa asylpolitiken.Ett handlingsförlamat EU och ett utmattat mottagningssystem tvingade fram beslutet, menar hon.

Kritiken internt i Miljöpartiet har bitvis varit väldigt hård efter beskedet tidigare i veckan om att migrationspolitiken stramas åt. Men vice statsministern håller fast vid sin ståndpunkt att beslutet var tufft, men nödvändigt.

– Vi har ett mottagningssystem som inte hänger med, förklarade Åsa Romson när hon frågades ut i Ekots lördagsintervju.

– Det är delvis ett resultat av en handlingsförlamning i EU. Våra europeiska grannar har ju inte gjort det vi har kämpat väldigt hårt för att de ska göra, det vill säga att EU tar ett större ansvar.

Romson pressades bitvis av intervjuaren Johar Bendjelloul som läste innantill ur MP:s valmanifest: "Vi kommer aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige".

– Hur ska man tolka ett "aldrig" i ett valmanifest från Miljöpartiet? undrade han.

– Det är att man aldrig skulle vilja göra det. Sedan får man konstatera att vi inte fick egen majoritet i riksdagen eller sitter själva i regeringen, svarade Romson.

– Men jag håller med, det är inte kul att behöva se att verkligheten har förändrats på ett sådant sätt att man i regering, för att saker inte ska bli sämre för flyktingar, måste ta den här typen av tuffa beslut.