Nyheter Toppnyheter

Primärvalet är i full gång

Clinton och Trump ser ut att dra ifrån de andra medtävlarna, men Clinton kan ta hem Demokraternas kandidatur redan ikväll.
Clinton och Trump ser ut att dra ifrån de andra medtävlarna, men Clinton kan ta hem Demokraternas kandidatur redan ikväll.

Nu är det bara några timmar kvar tills vallokalerna i primärvalet i fem delstater i USA stänger.Clinton och Trump ser ut att dra ifrån de andra medtävlarna, men Clinton kan ta hem Demokraternas kandidatur redan ikväll.

Amerikaner har vallfärdat till vallokalerna på tisdagen för att rösta i primärvalet. Trump-anhängaren Kaden Holding är en av dem.

– Jag beundrar Trump för hans åsikter. Han är den enda som inte är rädd att ta upp känsliga frågor och förklara varför hans politik skulle hjälpa USA, säger han.

Trump spås ta hem alla fem delstater på den republikanska sidan. Men medtävlarna Ted Cruz och John Kasich har ingått en pakt inför kommande primärval som de delat upp mellan sig. Exempelvis ska Kasich inte kampanja i Indiana, där Cruz är starkare.

"Pakten är i svaj"

Syftet är att Trump inte ska få den majoritet delegater som krävs för en nominering. Då kan partiet på konventet i juli utse någon annan, samlande person till presidentkandidat.

"Cruz-Kasich pakten är i svaj. Det är ett skämt av en uppgörelse som håller på att falla samman", skrev Trump på Twitter på tisdagen.

Clinton är nära tröskeln till en presidentkandidatur, men bara om hon gör väldigt bra ifrån sig i Connecticut, Delaware, Maryland, Rhode Island och den stora, viktiga delstaten Pennsylvania.

– Jag är inte nominerad än. Vi ska jobba stenhårt tills vallokalerna stänger, sade USA:s tidigare första dam och utrikesminister i storstaden Philadelphia i Pennsylvania.

Brant uppförsbacke

Det är nu en brant uppförsbacke för hennes rival, vänsterpolitikern och Vermontsenatorn Bernie Sanders. På Twitter vädjande han till människor att rösta:

"Om valdeltagandet är stort kommer vi att vinna!" skriver han.

Vallokalerna i tisdagens primärval stänger klockan 02 natten till onsdagen svensk tid.

Nabil K. Mark
Människor i USA har vallfärdat till vallokalerna på tisdagen för att rösta i primärvalet.
Matt Rourke/AP/TT
Demokraten Hillary Clinton vid ett framträdande i storstaden Philadelphia i delstaten Pennsylvania.