Teknik Nyheter Sverige

Priserna hänger inte med när det går allt snabbare att surfa i mobilen

Semesteravkoppling betyder inte semesternedkoppling. Arkivbild.
Semesteravkoppling betyder inte semesternedkoppling. Arkivbild.

Det går snabbare och snabbare att surfa i mobilen. Bara det senaste året har hastigheten ökat med i snitt 20 procent, men något som inte har hängt med i utvecklingen är priserna.

Utbyggnaden av 4G, fler mobilmaster och moderna telefoner gör att mobilsurfandet fortsätter att bli snabbare. Högst hastighet för att ta emot data har Gotlands län, följt av Västernorrland och Stockholm. Långsammaste kommunen i Sverige är Sjöbo i Skåne. Det visar siffror från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

– De norra delarna av landet har dragit ifrån rejält, det verkar som om operatörerna satsade på att bygga ut där förra året, säger Rickard Dahlstrand, ansvarig för verktyget Bredbandskollen på IIS.

Dyrt med semestersurf

Trots att mobilsurfandet ofta kommer upp i samma hastighet som ett vanligt bredband finns en stor nackdel. Till skillnad från vanligt bredband tar mobilt surf slut om man använder det för mycket. Den som vill låta barnen kolla på serier i surfplattan medan semestern regnar bort utanför husvagnen får räkna med att betala.

– Förutsättningarna för mobilsurf är tekniskt oerhört bra med god täckning och infrastruktur, men affärsvillkoren är usla. Har man väl använt upp den pott som finns kan det kosta tio gånger så mycket att köpa nytt som man betalar för den potten som ingår, säger Rickard Dahlstrand.

– Det man hoppas på är att det i framtiden ska gå att betala för den data man använder. På vintern när man har wifi skulle man kunna spara och ha till godo. Så som det är nu fryser surf inne om man inte använder den, fortsätter han.

Barnen har vant sig

Att koppla ner för att koppla av på semestern är inte så populärt längre, enligt Rickard Dahlstrand.

– Bredband är en del av samhällets infrastruktur, man betalar räkningarna, man kanske måste kolla jobbmejlen och barnen har vant sig vid att kunna titta på film eller spela spel på surfplattan, säger han.