Nöje

Pristagare som tänker med händerna

Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016.
Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016.

Torsten och Wanja Söderbergs pris för 2016 går till den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard. – Jag är mycket hedrad, säger pristagaren, som får ta emot en summa på en miljon kronor.

Margrethe Odgaard är på plats på Röhsska museet i Göteborg för att närvara vid presentationen av pristagaren.

– Ett stort tack för det här priset som så generöst stödjer konsthantverk och design i Norden, säger hon.

"Utifrån både poetiska och konsekventa färg- och mönsterstudier skapar hon sammanhang i en fascinerande process som är full av musikalitet", lyder juryns motivering. Det framhävs även hur Odgaard "tänker med händerna", och det är en av danskans centrala deviser i sitt arbete som textilformgivare.

– Konkret handlar det om att jag inte ska sitta för mycket vid datorn. Jag får inte tro att jag kan räkna ut allt i datorn eller i mitt huvud. Jag måste komma ihåg att gå ner i händerna och arbeta, säger hon.

"Gjorde många fel"

I dag driver Odgaard en studio i Köpenhamn, och har bland annat gjort sängkläder för Ikeas designkollektion Ikea PS 2014. Men vägen till att bli en välrenommerad designer har varit lång.

– Jag har alltid, ända sedan jag var liten, vetat att jag har något att berätta. Men jag har också varit medveten om att jag ska vänta tills det blir min tid. Jag har arbetat för andra i sammanlagt nio år, inte i eget namn utan för andras visioner, och det har lärt mig väldigt mycket. Jag gjorde många fel, och också succéer, innan jag började bygga upp min egen verksamhet.

Inspirerad av farmor

Vid pressträffen på Röhsska museet i Göteborg visas några av hennes dukar, varav en med färgglatt rutmönster, där inspirationen har hämtats från hennes farmor.

– Min historia och min släkt är viktig, och det faktum att jag vuxit upp på en ö i Limfjorden. Farmor gick mycket upp i det här med bordsetikett, hon strök dukar och vek dem, och jag var hennes assistent.

Familjen och historien finns med i hennes design, men också bilder av samtiden.

– Det är inte en bestämd bild jag vill ge, jag prövar mig hela tiden fram. Jag vill inte gömma mig i verkstaden utan går hellre ut bland människor, säger hon.

Thomas Johansson/TT
"Hon tänker med händerna", lyder juryns motivering till varför Margrethe Odgaard får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016.
Thomas Johansson/TT
Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard, till vänster, får Torsten och Wanja Söderbergs pris 2016. I mitten: professor Ann Louise Sommer, till höger: juryns ordförande Thomas Söderberg.
Thomas Johansson/TT
Den danska textilformgivaren Margrethe Odgaard poserar med en av sina dukar.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset