Nyheter Sverige

Prisutdelning portas från riksdagen

Right Livelihood-priset får inte längre delas ut i riksdagen. Arkivbild.
Right Livelihood-priset får inte längre delas ut i riksdagen. Arkivbild.

Efter 30 år får Right Livelihood-priset, även kallat alternativa Nobelpriset, inte längre delas ut i riksdagen.– Underlaget för beslutet är inte trovärdigt, säger Ole von Uexküll, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Riksdagens talman Urban Ahlin motiverar beslutet med lokalbrist och det faktum att andrakammarsalen behövs till det parlamentariska arbetet, rapporterar SVT Nyheter.

– Många riksdagsledamöter från sju partier vill att priset ska delas ut i riksdagen. Beslutet har fattats av Urban Ahlin själv och kan ändras av riksdagsstyrelsen som sammanträder den 8 juni, säger Ole von Uexküll till TT.

Inte heller Eva-Lena Jansson (S), ordförande i den tvärpolitiska grupp som varit värd för evenemanget, godtar Ahlins motivering. Hon pekar på att andrakammarsalen ofta står obokad.

Priset delas ut till miljö- och människorättsaktivister. Tidigare pristagaren Helen Mack Chang från Guatemala är kritisk till beslutet. Hon menar att det räddade hennes liv att priset delades ut i riksdagen eftersom det uppmärksammades i hemlandet.

– Det hela känns otroligt trist. Att priset har delats ut i riksdagen har betytt väldigt mycket för våra pristagare. Det har skapat uppmärksamhet i hemländerna och gett många ett skydd mot hoten de upplevt, säger von Uexküll.

Läs också