Sport

Problemen fortsätter för Fifa

Jerome Valcke, till höger, och Sepp Blatter. Arkivbild.
Jerome Valcke, till höger, och Sepp Blatter. Arkivbild.

Korruptionshärvan i Fifa fortsätter. Nu har åklagarmyndigheten i Schweiz beslutat att brottsutreda den tidigare generalsekreteraren Jerome Valcke.Samtidigt har den förre ordföranden Sepp Blatter bestämt sig för att överklaga sin sexåriga avstängning.

Åklagarmyndigheten i Schweiz meddelade på torsdagen att man ska inleda brottmål mot Internationella fotbollsförbundets tidigare generalsekreterare Jerome Valcke. Denne var under flera år Sepp Blatters högra hand och har stängts av i tolv år av Fifa. Valcke misstänks för att ha varit delaktig i olagliga penningaffärer.

Valcke har eftersökts under torsdagen, men har inte gripits.

Sepp Blatter gör samtidigt som sin avstängde kollega Michel Platini – överklagar sin avstängning till idrottens skiljedomstol Cas.

Den förre Fifa-ordföranden stängdes av tillsammans med förre Uefa-ordföranden Michel Platini på grund av en betalning till Platini på 2 miljoner dollar, cirka 17 miljoner kronor, för ett konsultarbete som det inte fanns kontrakt till.

Fifa dömde först Blatter och Platini till åtta års avstängning. Dessa kortades i februari till sex år.

Under torsdagen avslöjade Fifa att Sepp Blatter plockade ut 3,7 miljoner dollar, omkring 30 miljoner kronor, i lön under 2015. Samtidigt gick Fifa med 122 miljoner dollar i förlust förra året, över en miljard kronor, vilket till största delen beror på omkostnader i samband med korruptionsskandalerna. Fifa räknar med stora underskott i flera år.