Nyheter Världen

Professorsfru dog i knivdåd i London

En amerikansk kvinna miste livet och fem personer skadades i knivattacken i London.
En amerikansk kvinna miste livet och fem personer skadades i knivattacken i London.

En 19-årig norsk medborgare misstänks för knivmordet i London sent i onsdags. Den amerikanska turist han högg ihjäl var maka till en professor i Florida.Inget har framkommit som tyder på att 19-åringen hade politiska motiv.

Den mördade 60-åriga kvinnans make arbetar vid Florida State University, meddelar hans arbetsgivare i USA. Han är professor i psykologi och var i London för att undervisa under sommaren.

Fem turister skadades i attentatet. De hör hemma i Spanien, Israel, Australien och Storbritannien, meddelade poliskommissarie Mark Rowley.

– Vi tror att det var en spontan attack, och att offren valdes ut slumpmässigt, säger Rowley.

Klockan var halv elva i onsdags kväll när Londonpolisen tog emot det första larmet om en man som skadade människor med kniv, skriver BBC. Sex minuter senare kunde en man gripas, sedan polisen använt elpistol för att oskadliggöra honom.

Psykiska problem

Den misstänkte gärningsmannen vårdades inledningsvis på sjukhus för skador som han ådrog sig under polisinsatsen. Han har gripits.

Mark Rowley uppger enligt Reuters att den troliga anledningen till att 19-åringen genomförde attacken är psykisk ohälsa.

– Än så länge har vi inte hittat några bevis för att mannen radikaliserats, som skulle peka på att mannen i vårt förvar på något sätt har haft terrormotiv, säger Rowley.

19-åringen är av somalisk härkomst, men han är i Norge registrerad som utvandrad därifrån redan som barn, 2002. Ida Dahl Nilssen, presschef vid norska kriminalpolisen, säger till nyhetsbyrån NTB att norska myndigheter bistår de brittiska i utredningen.

Manar till vaksamhet

Londons borgmästare Sadiq Khan uppmanar invånarna i den brittiska huvudstaden till lugn, men också till vaksamhet.

– Rapportera allt misstänkt till polisen. Vi har alla en viktig roll att spela som polisens och säkerhetstjänstens ögon och öron, för att skydda London, säger Khan.

Knivdådet inträffade bara timmar efter att myndigheterna meddelat att antalet beväpnade poliser i London ska öka till följd av den senaste tidens våldsdåd och attentat i europeiska länder.

Russell Square, där överfallet inträffade, ligger i centrala London, nära University of Londons huvudbyggnader och The British Museum.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset