Sport Fotboll

Profiler kritiserar förbundets beslut

Från och med 2017 får inga cup- och seriesegrare koras i ungdomsfotbollen för spelare upp till 12 år. ARKIVBILD
Från och med 2017 får inga cup- och seriesegrare koras i ungdomsfotbollen för spelare upp till 12 år. ARKIVBILD

Debatten för och emot har gått hög sedan svensk fotboll bestämde sig för att slopa cup- och seriesegrare i ungdomsfotbollen för spelare upp till 12 år.Nu kastas en ny vedbit in i den heta brasan.Ett stort antal fotbollsprofiler ifrågasätter beslutet som gäller från och med 1 januari 2017.

I ett öppet brev, publicerat av Aftonbladet, kritiseras beslutet av ViLirare, ett nätverk av nära 300 före detta elitspelare och fotbollsprofiler.

– Vi tycker att beslutet är felaktigt, fattat på fel grunder. Det är ett problem för vuxenvärlden, inte för barnen, säger expertkommentatorn Bo Petersson till Aftonbladet.

Minska tävlingshetsen

Petersson grundade nätverket i syfte att verka för fotbollens goda krafter och ta tillvara på kompetens hos före detta spelare och ledare. Anders Limpar, Malin Swedberg, Niclas Kindvall, Martin Åslund och Thomas Bodström är några i raden av profiler i nätverket.

Petersson är ense med förbundet om att minska tävlingshetsen, men tror inte på tanken att ta bort själva tävlandet.

– Om man säger att det finns spelare som inte bra av att förlora så kan man undra hur de ska lära sig att hantera de känslorna när de inte får tävla? Det är klart att vi måste ha ledare som förstår hur vi ska hantera barn som upplever motgång, säger han till Aftonbladet.

– Innan vi provat linjen med mer samtal och dialog kan vi inte lösa problemet genom att skapa fler regler. Barngrupperna blir förlorarna. Vuxenvärlden fattar ett beslut som drabbar barnen innan de ens har provat den andra linjen, menar han och fortsätter:

Frågat barnen

– Har man frågat barnen? Vi saknar det, vi har i alla fall inte lyckats få fram det perspektivet tillräckligt. RF (Riksidrottsförbundet) och Svenska fotbollförbundet anser i sina dokument att barnen ska vara delaktiga i sitt eget idrottande, men här tror jag att man har missat ganska grovt. Vi har försökt att få fram vad förbundet har att referera till. Det skulle jag gärna vilja veta, säger Bo Petersson.

I Aftonbladets artikel svarar förbundets kommunikationschef Niklas Bodell på kritiken.

– Beslutet och hela vår spelarutveckling bygger på forskning, studier och avhandlingar. Redan i dag tillämpar 18 av 24 distrikt åldergränser för att kora segrare i cuper och serier. Det har gjort att vi redan kunnat se framgången med det här. Våra utbildningsplaner bygger på forskning som i allra högsta grad har frågat barnen.