Nyheter Världen

Prognoser: Dansk majoritet för nej

Dansk folkepartis Kristian Thulesen Dahl talar på valfesten på Christiansborg efter folkomröstningen.
Dansk folkepartis Kristian Thulesen Dahl talar på valfesten på Christiansborg efter folkomröstningen.

De första prognoserna visar på en stor övervikt för nej-sidan. Om det också blir slutresultat behåller Danmarks sitt rättsförbehåll inom EU.

Enligt DR:s prognos som bygger på 28 procent räknade röster får ja-sidan 45,6 procent, medan nejsidan får 54,4 procent.

TV2:s prognos utifrån 10,9 procent räknade röster gav ja-sidan 45,5 procent, medan nej-sidan 54,5 procent. Prognosen tyder på att det skulle bli en storseger för nej-sidan och inte den jämna utgång som förutspåtts.

Enligt en vallokalsundersökning säger 53,3 procent av väljarna nej till slopat rättsförbehåll, medan 46,7 procent säger ja i folkomröstningen. Vallokalsenkäten har gjorts för DR.

I TV2:s vallokalsundersökning säger 52,8 procent nej och 47,2 procent ja.

Självrannsakan

Ja-röstarna vill ha utökat samarbete inom EU på rättsområdet, medan nej-röstarna vill att Danmark ska behålla en rad undantag.

Regeringspartiet Venstres gruppordförande Søren Gade säger att regeringen kommer att jobba "benhårt" för att få bästa möjliga avtal för Danmark, även om det slutar med ett nej.

– Om det blir ett nej, så är det tid för självrannsakan, när ett stort flertal i folketinget anbefaller ett ja och befolkningen sedan säger nej, säger Gade.

Europol-avtal

Dansk folkepartis ledare Kristan Thulesen Dahl uppmanar statsminister Lars Løkke Rasmussen att omedelbart inleda arbetet med att få till stånd ett avtal med EU:s polisorganisation Europol.

– Nejet ska respekteras på så sätt att man går i gång med att få Europol på plats, och så kommer det helt naturligt en debatt om EU. Oavsett om det blir ett ja eller nej, så har vi en befolkning som är delad om EU, säger han.

Förutom Venstre har Socialdemokraterne, Konservative, Socialistisk folkeparti, Radikale och Alternativet förespråkat ett ja.

På nej-sidan finns Enhedslisten, Dansk folkeparti och Liberal Alliance. Detsamma gäller den tidigare så mäktiga rörelsen Folkebevaegelsen mod EU.