Sport

Proppen ur för mästarna mot Kalmar

Nikola Tkalcic (30) hissas av Emir Kujovic efter sitt 1-0 mål för IFK Norrköping mot Kalmar FF.
Nikola Tkalcic (30) hissas av Emir Kujovic efter sitt 1-0 mål för IFK Norrköping mot Kalmar FF.

Managern Janne Andersson är på väg mot ett nytt jobb.Vart tar IFK Norrköping vägen?Mot en ny, framgångsrik säsong att döma av mästarnas 4–1 i hemmapremiären mot Kalmar FF.– Jag är mycket imponerad av killarnas attityd, säger han.

Det tog sin lilla tid, men när det blev fart på den där offensiven som gav SM-guld 2015, var det inget snack om saken på Nya Parken.

Två nickmål på hörna, en inprickad frispark och en drömträff från distans gav säsongens första trepoängare.

Men det kunde ha börjat illa. Marcus Antonsson brände två utmärka lägen. Han kunde ha varit tvåmålsskytt och gett Kalmar en lika överraskande som klar ledning mot ett mästarlag med problem att hitta flyt i passningsspelet och disciplin bakåt.

Så långt var det Kalmars match.

– Jag har ett par riktigt bra chanser, men lyckas inte få dit dom. Det är marginaler det handlar om, en annan dag går bollen in, sade Antonsson till C More.

IFK Norrköping hade lite för dåligt tålamod, sökte den avgörande bollen något för tidigt eller slog den emellanåt för slarvigt. Nerver i hemmapremiären?

Kanske.

Eller så var det Kalmars täta och tidiga lagförsvar som störde.

Men det behövdes bara några snabba ben och en vaken panna för att Curva Nordahl och resten av Nya Parken skulle få fira årets första mål.

Hörna, nick, mål

En blixtsnabb kontring lade grunden till Nikola Tkalcics ledningsmål. Yttermittfältaren till höger, i laget istället för lårskadade Nicklas Bärkroth, drev upp bollen, spelade till Christoffer Nyman vars inspel nådde Arnor Ingvi Traustason. Islänningens skott täcktes till hörna.

Sebastian Hedlunds rensande nick på den, slagen av Arnor Ingvi Traustason, nådde Tkalcic som nickade in 1–0.

– Vi har bjudit lite för mycket på kontringslägen efter bolltapp, sade Kalmars tränare Peter Swärdh till C More i halvtid.

Han kunde ha lagt till "och för många hörnor".

Arnor Ingvi Traustasons är riktigt giftiga och två minuter in i andra visade Jon Gudni Fjoluson att han är en av många spelare i Norrköping som är bra på huvudet. Ole Söderberg var chanslös igen.

Drömmål av Telo

Antonsson, naturligtvis, bommade en riktigt god möjlighet att ge Kalmar kontakt, men han fick en ny chans och äntligen utdelning med 25 minuter kvar. Men chansen att få en poäng varade bara i fem minuter. Då smekte Emir Kujovic, allsvenskans skyttekung förra året, in 3–1 på frispark.

Kujovic slet av sig matchtröjan och blottade en hälsning på undertröjan till Alhaji Kamara, de hjärtsjuke lagkompisen som tvingats sluta med fotbollen.

– Det roligaste med den här dagen är manifestationen för Alhaji efteråt. Det är enda gången i min tränarkarriär jag tyckt att det är okej att ta ett gult kort, säger Janne Andersson.

Nu var det proppen ur.

Christopher Telo, vänsterbacken, drog till från distans, rätt upp i krysset. Ett mål som blir svårt att slå framöver i ämnet årets drömmål på Nya Parken.

– Det kändes lite oroligt ett tag, men när vi fick den effektiviteten i avslutet är det klart att då får vi matchen med oss. Det är jag jätteglad för, säger Andersson.