Sport

Propulsion – Redéns nya stjärna

Örjan Kihlström. Arkivbild.
Örjan Kihlström. Arkivbild.

Propulsion är en ny stjärna hos Solvallatränaren Daniel Redén. På långfredagen fick femåringen sitt stora genombrott när han vann sprinterloppet Hertigen av Värmland, prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad.Segertiden 1.11,2 är snabbast i Sverige i år.

Örjan Kihlström var som vanligt iskall när han körde Propulsion till seger. Han lät ledande Je T’Aime Express få några längders försprång runt sista kurvan. Men över upploppet plockade de in meter för meter och när Kihlstöm ryckte bomullen ur hästens öron 50 meter från mål fanns det ännu en växel. Segermarginalen blev till slut en halv längd.

– Propulsion gjorde det jättebra som kunde plocka ner ledaren sista biten. Det är en jättetrevlig häst på alla sätt som har det mesta, berömde Kihlström.

Daniel Redén var väldigt stolt och glad över segern som innebar 250 000 kronor i prissumma.

– Propulsion var väldigt rejäl. Han är inte så rutinerad ännu trots att han är fem år. I USA har han bara tävlat i billigare sällskap, sade Redén.

Inbjuden till Olympiatravet…

I USA tränades Propulsion av Tony Alagna, en av de mest mest framgångsrika tränarna i Nordamerika. Hästen debuterade först i maj som treåring, vilket är sent. Det var först i fjol sommar som han hittade stilen på riktigt när han tog två raka segrar på 1.09,7 på The Meadowlands.

Han flögs sedan över till Sverige och till Redéns stall i Örsundsbro. Fredagens seger var den fjärde raka och Propulsion är fortfarande obesegrad.

Efter loppet fick ägaren Bengt Ågerup en inbjudan till Olympiatravet på Åby om en dryg månad. Där väntar världseliten för Propulsion som fortfarande är kvar i Silverdivisionen.

– Det var ju hedrande, men som sagt, hästen är fortfarande orutinerad. Vi tar ett lopp i taget, sade Redén.

Heiskanen fick revansch

Team Redén/Kihlström vann även på V75 med Trinity Zet. Även den här gången var det via utvändigt ledaren. Stoet kopplade ett säkert grepp på ledande Roses Glory (Veijo Heiskanen) på upploppet, men den sistnämnda kom tillbaka något och det skilde den kortaste av nosar i mål.

Och som vanligt var det Kihlström som gick segrande ur striden. Han toppar därmed V75-ligan på 13 segrar, tre före Johnny Takter.

– Jag trodde faktiskt inte på Trinity Zet i dag. Hon hade bara gått vinterträning och inte fått någon snabbare träning alls. Men hon är stark och tuff, sade Redén.

Veijo Heiskanen fick revansch i V75-5 med Lovely Sky som kördes till spets efter ett varv. Stoet var väldigt stark och vann lätt.

– Lovely Sky var lugnare och bättre nu. Jag är även nöjd med Roses Glory, trots att vi fick knappt stryk. Vi fick helt enkelt stryk av en bättre häst, sade Heiskanen som har fin form på stallets hästar.