Nyheter Världen

Protester i Rom mot partnerskap

Under parollen "Familjens dag" samlas motståndare mot förslaget om samkönade partnerskap i Italien.
Under parollen "Familjens dag" samlas motståndare mot förslaget om samkönade partnerskap i Italien.

Stora demonstrationer hålls i Rom mot planerna att tillåta partnerskap för samkönade par.Katolska Italien är det sista Västeuropeiska land som inte tillåter detta.

Förutom partnerskap och samboavtal handlar förslaget bland annat om att samkönade par ska kunna adoptera varandras barn och ärva pensionsrättigheter.

– Så många som möjligt måste delta, detta är det enda vapen vi har, säger Massimo Gandolfini, initiativtagare till arrangemanget "Familjens dag", enligt AFP.

Förslaget var häromdagen uppe för en förberedande behandling i senaten. Ett beslut väntas i mitten av februari, och därefter ska förslaget gå vidare till parlamentets underhus.

2007 drog den dåvarande regeringen under Romano Prodi tillbaka ett liknande förslag efter omfattande protester, bland annat från katolska kyrkan.

– Italien kan inte fortsätta att vara Europas bakvatten när det gäller civila och mänskliga rättigheter, invänder senatorn Monica Cirinnà, som skrivit förslaget, till amerikanska NBC News.

Många av reformens motståndare varnar för att den är första steget till ett erkännande av homoäktenskap och kanske surrogatmödraskap, vilket är olagligt i Italien.