Nyheter Världen

Protester mot Marcos statsbegravning

Under söndagen gick tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Manila i protest mot president Dutertes kontroversiella planer på att ge ex-diktatorn Ferdinand Marcos en ny begravning.
Under söndagen gick tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Manila i protest mot president Dutertes kontroversiella planer på att ge ex-diktatorn Ferdinand Marcos en ny begravning.

Filippinernas president Rodrigo Dutertes planer på att hedra ex-diktatorn Ferdinand Marcos med en statsbegravning i Manila upprör många i landet.

Med uppsträckta plakat med texter som "Ingen hjälte-begravning för en kriminell" och "Marcos är ingen hjälte" demonstrerade tusentals människor på gatorna i huvudstaden Manila. Dutertes kontroversiella plan är att flytta Marcos kvarlevor från hans hemstad i norra Filippinerna till Nationella hjältarnas gravplats i Manila.

– Vi skulle vara till åtlöje för hela planeten, sade Risa Hontiveros, en av fyra parlamentsledamöter som deltog i demonstrationerna i Manila, och kallade Marcos en "fiende till landets hjältar".

Marcos blev president i Filippinerna 1965, och förklarade undantagstillstånd 1972, som tillät honom att styra som en diktator. Han tvingades i landsflykt 1986 i en oblodig revolt. Enligt människorättsgrupper fängslades och torterades tiotusentals människor under hans 20 år långa styre, som backades upp av militären. Familjen Marcos anses också ha plundrat statskassan på upp till tio miljarder dollar.

Duterte, vars far satt i Marcos regering, och som själv röstat på honom, försvarar ex-diktatorn. Han har tidigare sagt att han delvis vann valet den 9 maj tack vare stödet han fått från Marcos släkt, som fortfarande har stort inflytande i de norra delarna av landet.

Marcos bevarade kropp har visats upp efter hans död 1989, och hans familj kräver att han ska läggas på Nationella hjältarnas gravplats.

Trots de kraftiga protesterna mot presidentens planer säger hans talesperson Martin Andanar att Duterte "står fast" vid att genomföra begravningen nästa månad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset