Nyheter Världen

Protester mot Trump på konvent

Det blev kaotiskt på Republikanernas konvent när delegater protesterade mot Donald Trump.
Det blev kaotiskt på Republikanernas konvent när delegater protesterade mot Donald Trump.

Republikanernas konvent i staden Cleveland startade med kaos.Motståndare inom Republikanerna försökte få till stånd en omröstning mot Donald Trump. Dock utan att lyckas.

Utanför idrottsarenan där konventet äger rum gick demonstrationerna oväntat lugnt till. Inne i Quicken Loans Arena däremot, där Republikanerna ska utse Donald Trump till deras presidentkandidat, blev det omedelbart tumult. Motståndare till Trump krävde en omröstning gällande de regler som konventets kommitté uppförde förra veckan. Detta gällande att delegaterna vid konventet måste rösta som utfallet i primärvalen i respektive delstat – något som garanterar Trump presidentkandidatsposten.

Inget gensvar

Trumps motståndare hävdade att de hade tillräckligt med stöd för en förändring och ropade "Roll Call". När de inte fick gensvar inleddes ett högljutt buande och flera delegater valde att i protest tåga ut från arenan.

– Allt vi önskar är en omröstning. Det här visar att det finns en oenighet om reglerna, säger Mike Lee, senator från delstaten Utah i en intervju med CNN.

På frågan om det inte egentligen handlar om att försöka förlöjliga Trump, svarade Lee:

– Det är inte en debatt om Trump eller inte utan att låta våra röster höras gällande reglerna.

Tydlig bild

Samtidigt var de kaosartade scenerna en tydlig bild av just hur splittrat Republikanernas parti just nu är. Å ena sidan delegater som ropade på en förändring. Å den andra sidan sidan supportrar som i sin tur skrek "We want Trump" (Vi vill ha Trump).

Det blir också Trumps stora utmaning i samband med hans framträdande i Cleveland, nämligen att försöka ena ett splittrat parti inför valet i höst då han är tänkt att göra upp om presidentposten mot Demokraternas Hillary Clinton.

Men redan senare i kväll är det tänkt att Trump själv ska göra ett kort framträdande. Detta då hans hustru Melania Trump är en av huvudtalarna.

John Minchillo/AP/TT
Cyklande poliser bevakar ett demonstrationståg i Cleveland, där Republikanernas konvent inleddes på måndagen.
Alex Brandon/AP/TT
Demonstranter i Cleveland protesterar mot Trump under måndagen. Polisuppdraget är stort i samband med Republikanernas konvent.
TT
TT:s utsände Tobias Österberg.