Sport

Publikrekord i dramatisk cupfinal

Finalen i Svenska cupen drog rekordpublik. Här tågar Malmö FF:s supportrar från Möllevången till Swedbank Stadion.
Finalen i Svenska cupen drog rekordpublik. Här tågar Malmö FF:s supportrar från Möllevången till Swedbank Stadion.

Över 22 000 åskådare såg Häcken slå Malmö FF i en högdramatisk final i Svenska cupen – rekord för en cupfinal utanför Solna.– Det verkar som att vi äntligen har hittat ett bra koncept, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Totalt kom 22 302 åskådare till Swedbank Stadion i Malmö för Svenska cupen-finalen mellan Malmö FF och Häcken (8–7 till Hisingsklubben efter straffar). Det tidigare rekordet för en final utanför Solna (Råsunda och Friends Arena) var 19 595 åskådare i Norrköping 1943.

– Cupen har ju verkligen fått ett uppsving under de senaste åren, säger Karl-Erik Nilsson till TT.

Cupkonceptet förändrades 2012 till att spelas höst-vår med ett gruppspel inför ligastarten och ett efterföljande slutspel.

– På hösten finns drömmen för det lilla laget att få möta ett storlag och sedan gruppspelet som en upptakt på tävlingssäsongen, säger Nilsson.

– Det verkar som att vi äntligen har hittat ett bra koncept efter att ha prövat så många olika varianter under så många år.

Efter blott 3 423 åskådare på Friends när Elfsborg slog Helsingborg i cupfinalen 2014 övergavs nationalarenan som permanent finalarena.

TT: Nu lottas ett av finallagen som hemmalag. Kan det inte påverka det sportsliga att ett lag får större stöd?

– Så hade det naturligtvis varit var man än hade lottat finalen. Det är naturligtvis nackdelen med den här typen av konstruktion, men det är ändå den konstruktion som svensk fotboll som helhet tycker har varit det bästa.