Sport

Puckskruv gav Frölunda segern

Frölundas målgörare Elias Fälth efter lördagens semifinal mot Luleå i Scandinavium i Göteborg.
Frölundas målgörare Elias Fälth efter lördagens semifinal mot Luleå i Scandinavium i Göteborg.

Elias Fälths första poäng i slutspelet kunde inte ha kommit lägligare. Den nyblivne 35-åringen firade födelseddagen några dagar i efterskott med att göra Frölundas och matchens enda mål i den första SM-semifinalen mot Luleå.– Det måste ha varit skruven som gjorde att den gick in, ler segerskytten.

Med 1–0-segern har Göteborgslaget tagit kommandot i den semifinalserie som ser ut att bli precis så jämn och oviss som de flesta siat om. Frölunda hade det mesta av initiativet i det första tungviktsmötet – det 20:e mellan klubbarna under de senaste två säsongerna – men målen uteblev länge.

Slutspelets "tätaste" målvakter, Lasse Johansson i Frölunda och Joel Lassinantti i Luleåkasse , hade praktiskt taget spikat igen. Ändå fram till sju minuter in i den tredje perioden när Elias Fälth klippte till med sin patenterade skruv.

– Jag kunde följa pucken även om det var svårt, faktiskt. Den gick både upp och ner och åt höger och vänster. Men den gick in och det var det viktigaste, säger Elias Fälth.

"Vi har tålamod"

TT: Blev ni aldrig frustrerade av att inte lyckas spräcka nollan trots en rad fina möjligheter?

– Nej, vi har tålamod. Det hade vi i kvartsfinalerna mot Djurgården också. Vi jobbar på. Rätt som det är trillar det in ett sånt här "skitmål".

Elias Fälth har ett förflutet i Luleå men har tillhört Frölunda de senaste tre säsongerna. Att göra mål mot just Luleå kändes enligt honom själv "inget speciellt" – men delar av släkten kan säkert ha en annan uppfattning.

– Sambons brorsa är ett riktigt Luleå-fan. Han har rummen fulle med Luleåprylar och i sin ungdom bilade han från hemmet i Uddevalla till Luleå för att följa sitt lag.

– Jag åker väl inte och hälsar på honom i morgon direkt. Men det lägger sig nog om någon vecka...

Samma scenario?

I fjol möttes lagen i en dramatisk och tät kvartsfinalserie där Frölunda till sist vann med 4–3 i matcher. Mycket tyder på att det kan bli ett liknande scenario den här gången. Den första semifinalen bjöd på mer kamp än skönspel.

– Det kanske inte blir några 6–5-matcher utan mer målsnålt som i dag. Men bara för att jag säger det kanske det rasslar till uppe i Luleå i nästa match, säger Elias Fälth.

Luleåstränaren Joakim Fagervall var till viss del nöjd med lagets insats trots förlusten.

– Vi blev lite stillastående i en del perioder. Men det känns så klart surt att åka dit på den där typen av mål.

Också Frölundas biträdande tränare Robert Ohlsson såg den första semifinalen som "en helt okej match".

– det var jämnt och vi hade ju några chanser att sätta dit pucken redan tidigare under matchen. Men vi matar på och tror hela tiden på det vi gör. Det gav resultat.