Nyheter Världen

Putin kräver ursäkt av Turkiet

Turkiet och Ryssland fortsätter att utväxla verbala skottsalvor om det nedskjutna ryska stridsflygplanet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill träffa sin ryske kollega öga mot öga – men får nobben – och varnar honom för att "leka med elden".

– Vi rekommenderar Ryssland att inte leka med elden, säger Erdogan.

Den turkiske presidenten har bett om ett enskilt möte med Vladimir Putin under nästa veckas klimattoppmöte i Paris. Men en talesperson för den ryske presidenten säger till Reuters att de avböjt all kontakt med Ankara, eftersom Turkiet inte velat be om ursäkt för händelsen.

– Vi anser att det turkiska ledarskapet har passerat gränsen för vad som är acceptabelt, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, enligt AFP.

Enligt Turkiet sköts det ryska planet ned efter upprepade varningar, sedan det kränkt turkiskt luftrum. Ryssland förnekar detta bestämt och har även anklagat Turkiet för att köpa olja av terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Ryssland måste underbygga sina anklagelser, annars kommer landet att betraktas som en lögnare på grund av de grova och orättfärdiga anklagelserna mot Turkiet, säger Erdogan enligt AFP.

Ryssland har även börjat förbereda ekonomiska sanktioner. På fredagen meddelade Lavrov att krav på visum för turkiska medborgare som besöker Ryssland återinförs efter nyår.

Ivan Sekretarev/AP/TT
Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT