Nyheter Världen

Putin markerade mot Nato i Finland

Rysslands president Vladimir Putin och Finlands president Sauli Niinistö.
Rysslands president Vladimir Putin och Finlands president Sauli Niinistö.

Ryssland skulle "respektera" ett finskt Natomedlemskap, sade Vladimir Putin när han besökte Finlands president Sauli Niinistö på fredagen.Men det skulle också resultera i truppförflyttningar mot den finska gränsen, antydde den ryske presidenten.

Putin markerade att finska trupper kommer att förlora sin neutralitet vid ett Natomedlemskap och varnade för att försvarsalliansen då "på ett ögonblick kommer att befinna sig vid gränsen mot Ryssland."

– Betänk, kommer vi agera likadant framöver? Vi har dragit tillbaka våra trupper 150 mil (från gränsen), kommer de då att stanna kvar där? frågade sig Putin vid en presskonferens.

Putins kommentar är märklig såtillvida att exempelvis militärbasen i Alakurtti endast är 60 kilometer från gränsen till Finland, skriver nyhetsbyrån FNB.

Diskuterade Östersjön

Vid mötet mellan Putin och Niinistö i den finska presidentens sommarresidens i Gullranda i Nådendal, diskuterades bland annat konflikten i Ukraina och situationen i Östersjöområdet. Enligt Niinistö bör länderna komma överens om att alltid använda transpondrar under flygningarna i området. Putin godkände förslaget och sade att Ryssland ska diskutera frågan med Nato, skriver FNB.

Senast de två presidenterna möttes var i Moskva i mars. Putin var i Finland senast för tre år sedan, innan Ukraina-krisen bröt ut. Fredagens besök beskrivs som ett informellt möte.

Svensk M-kritik

Vid ett säkerhetspolitiskt forum på Gullranda i juni ifrågasatte tidigare försvarsministern Karin Enström Niinistös förestående möte med Putin.

– Vi har fortfarande en illegal annektering av Krim och aggressioner i östra Ukraina. Då tycker jag att det är en olycklig signal att det är "business as usual". Finland gör sina egna val, men det är viktigt att vi är tydliga mot Ryssland att vi inte accepterar det här beteendet, sade Karin Enström till TT.

Niinistö försvarade då mötet med att Finland behöver föra en dialog med Ryssland med tanke på att de delar en lång landsgräns.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset