Nyheter Världen

Putin säger sig lida med folket

Rysslands president Vladimir Putin under sitt årliga maraton-telefonväkteri.
Rysslands president Vladimir Putin under sitt årliga maraton-telefonväkteri.

President Vladimir Putin säger sig lida med ryssarna när ekonomin tyngs inte minst av landets ställningskrig med väst.Men han lät försonlig gentemot omvärlden i sitt årliga maraton-telefonväkteri.

Stigande matpriser, dålig välfärd och löner som inte betalas ut var teman när Putin för 14:e året på torsdagen tog emot frågor från folket i närmare fyra timmar.

– Jag delar er oro till 100 procent. Vi ska arbeta tillsammans för att lätta på er börda, sade presidenten i direktsändning.

Kreml måste visa att det tar folkets oro för ekonomin på allvar inför parlamentsvalet i september.

Ingen Putinkritik

Frågeställarna riktade ingen kritik direkt mot Putin. Statlig tv styrde vilka som fick vara med. Presidentens kritiker anser att telefonväkteriet är en ritual som ska dölja avsaknaden av verklig demokrati.

Arrangemanget innebar en möjlighet för Putin att få det att framstå som att väljarnas intressen ligger honom nära om hjärtat. Två kvinnor sade via videolänk att de inte har fått lön på månader från en fiskindustri. Liknande problem är vanliga i Ryssland.

– Jag ber om ursäkt för situationen och lovar att vi ska göra allt vi kan, svarade presidenten och uppmanade framför kamerorna åklagare att agera.

Bara minuter senare rapporterade ryska medier att en brottsutredning inletts mot kvinnornas arbetsgivare.

Hjälpande hand

På det utrikespolitiska området var Putin inte lika hätsk mot USA och dess allierade som på senare år. Han avfärdade att Ryssland är omgivet av fiender, sade sig förorda en fredlig lösning i Syrien och vänskapliga band med Turkiet och Ukraina, med vilka relationerna har kallnat rejält. Men utlandet måste behandla Ryssland som en jämställd partner.

Han fick frågan vem han skulle rädda först om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ukrainas Petro Porosjenko skulle drunkna framför hans ögon. Putin svarade ovanligt diplomatiskt:

– Om någon vill drunkna är det omöjligt att rädda dem. Men vi är förstås beredda att sträcka ut en hjälpande hand, en vänskaplig hand, till vilken partner som helst som vill ha hjälp.