Nyheter Ekonomi Världen

Putin "sinnebilden av korruption"

Adam Szubin, anställd på USA:s finansdepartement, hävdar att den ryske presidenten Vladimir Putin är sinnebilden av korruption. Arkivbild.
Adam Szubin, anställd på USA:s finansdepartement, hävdar att den ryske presidenten Vladimir Putin är sinnebilden av korruption. Arkivbild.

En företrädare för USA:s regering har för antagligen första gången direkt anklagat Rysslands president Vladimir Putin för korruption. Det sker i ett BBC-program som sändes på måndagen.

Den amerikanska regeringen utfärdade sanktioner mot ett antal personer i Kreml 2014 efter Rysslands av annektering av Krim, men utpekade inte Putin som direkt inblandad i korruption.

– Vi har sett honom berika sina vänner, sina nära medarbetare, och marginalisera dem som han inte betraktar som vänner, genom att använda statliga tillgångar, säger Adam Szubin, som övervakar USA:s sanktioner, i programmet Panorama.

Enligt Szubin har USA känt till det "i många, många år".

– Om det är Rysslands energirikedomar, om det är andra statliga kontrakt, styr han dem till den han tror kommer att tjäna honom och exkluderar dem som inte gör det. För mig är det sinnebilden av korruption, säger han.

Szubin hävdar att Putin har träning i och metoder för hur han ska dölja sin verkliga förmögenhet.

I programmet citeras en hemlig CIA-rapport från 2007 som slog fast att Putins förmögenhet låg runt 40 miljarder dollar.

Putins talesman säger till BBC att "ingen av dessa frågor eller ämnen behöver besvaras, eftersom de är helt påhittade".