Nyheter Toppnyheter Världen

Putin till storms mot Turkiet

Ordkriget mellan Ryssland och Turkiet fortsätter och Moskva förbereder ekonomiska sanktioner.Samtidigt talar Ryssland, Storbritannien och Tyskland om att stödja Frankrikes kamp mot IS.

Frankrikes president François Hollande anlände på torsdagskvällen till ett Moskva djupt invecklat i en diplomatisk strid med Ankara efter nedskjutningen av ett stridsplan i tisdags.

Hollande, på snabbturné för att vinna stöd för militära insatser mot terroristorganisationen Islamiska staten (IS), fick visst stöd från kollegan Vladimir Putin. Ryssland är "redo för samarbete" i kampen mot terrorismen, sade han.

Mer konkreta var tyska löften om spaningsflyg och en fregatt till Syrienkriget samt ökad utbildning av kurdiska styrkor som bekämpar IS. Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond nöjde sig med att uttrycka förhoppningar om "enighet vad gäller ett militärt ingripande i Syrien".

Käppar i hjulen

Koalitionsbyggandet störs dock påtagligt av de svåra förvecklingarna mellan Ryssland och Turkiet.

Statsledningen i Kreml kungjorde planer på omfattande ekonomiska sanktioner, inklusive hot om att stoppa ett kärnkraftsbygge i Turkiet och en gemensam oljeledning. Energifattiga Turkiet importerar över hälften av sin naturgas från Ryssland.

Ryssar har sedan Ukrainakrisen ätit turkiska importvaror snarare än europeiska och semestrat på den "turkiska Rivieran" i stället för på Krimhalvön. Nu befarar dessa sektorer ett dråpslag.

"Attacker" i Ryssland

Turkiet kallade på torsdagen till sig den ryska ambassadören i Ankara efter "fysiska attacker" mot turkiska intressen i landet. Presidenten Recep Tayyip Erdogan förnekar upprört Moskvas anklagelse om att Turkiet köper olja från IS.

– Skäms på er, säger Erdogan och tillägger att om sådana påståenden inte styrks med bevis är det bara förtal.

President Vladimir Putin efterfrågar en ursäkt, kompensation och en rättsprocess om nedskjutningen och talar om att Turkiet drivit ländernas relationer "in i en återvändsgränd."

Omstritt förlopp

Turkisk militär har offentliggjort bandinspelningar som uppges innehålla tydliga varningar skickade före den ödesdigra robotattacken, som ska ha skett över turkiskt territorium. Den överlevande ryske Su-24-piloten har tvärtom bedyrat att angreppet från de snabbare F16-jaktplanen skedde utan förvarning – och i syriskt luftrum.

Hans kollega ska ha dödats av turkmenska rebeller i Syrien, vars område därefter utsatts för omfattande ryska bombningar.

Alexander Zemlianichenko/AP-TT