Nyheter Världen

Putin "troligen bakom" lönnmord

Marina Litvinenko, här med sonen Anatolij, har drivit kampanj i många år för att brittiska myndigheter ska gå till botten med mordet på maken. Arkivbild.
Marina Litvinenko, här med sonen Anatolij, har drivit kampanj i många år för att brittiska myndigheter ska gå till botten med mordet på maken. Arkivbild.

Mordet på den ryske avhopparen Aleksandr Litvinenko "godkändes troligen" av den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt en brittisk utredning.Förgiftningen av Litvinenko är inte bara ett av de mer spektakulära lönnmorden i historien, utan också storpolitiskt sprängstoff.

Tio år efter mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London publiceras i dag den första officiella utredningen om fallet, med tidigare hemligstämplade uppgifter från brittisk och amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt rapporten "godkände troligen" Rysslands president Vladimir Putin giftmordet på Litvinenko, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Den ryska säkerhetstjänstens operation med syfte att döda Litvinenko var troligen godkänd av... president Putin, säger Robert Owen, domare vid Londons Högsta domstol.

Välkomnar domen

Litvinenkos änka Marina Litvinenko, som tog emot beslutet utanför domstolen, välkomnar domen.

– Väldigt nöjd att det som min make sade på dödsbädden när han anklagade Putin har bevisats av en engelsk domstol, säger Marina Litvinenko till BBC.

Brittiska åklagare har tidigare sagt att två ryska agenter av allt att döma förgiftade 43-åringen med det radioaktiva ämnet polonium-210 den 1 november 2006, men Ryssland vägrar att utlämna männen, som nekar till anklagelserna.

Frän kritiker

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, med anklagelser om att presidenten iscensatte terrordåd mot sin egen befolkning och på 1990-talet jobbade ihop med den ryska maffian.

Under sin tre veckor långa dödskamp hävdade trebarnspappan för polis att "enbart en person" kan beordra rysk säkerhetstjänst att ta livet av en utländsk medborgare utomlands – presidenten själv.

Utredningen sammanfattar offentliga utfrågningar som genomfördes förra våren efter flera års kampanj från änkan Marina Litvinenko.

Frank Augstein/AP/TT
Marina Litvinenko och sonen Anatolij, här i bakgrunden, har vittnat i offentliga utfrågningar om mordet på mannen och pappan Aleksandr "Sasja" Litvinenko 2006. Arkivbild.